Kultur

Et moderne juleevangelie

Hva ville skjedd hvis Jesus hadde blitt født i dag? Presten Einar Gelius tror Jesus kunne blitt født i Oslo.

Nå er det jul, og mange snakker om jule-evangeliet. Det er historien om hva som skjedde da Jesus ble født. Det skjedde for over 2000 år siden. Men hva om Jesus hadde blitt født i dag? Vi har snakket med presten Einar Gelius i Vålerenga kirke. Han tror historien ville blitt ganske lik.

– Historien om Jesus fødsel er veldig enkel. Likevel er det noe ved historien som rører ved oss. Ingen andre historier har skapt så store endringer for ettertiden. Juleevangeliet er utgangspunktet for hele den kristne tro. Derfor finnes det julekrybber og kirker over hele verden, sier Einar Gelius. En julekrybbe er navnet på en liten modell av stallen der Jesus ble født.

Mange er ikke helt sikre på hva som egntlig skjedde da Jesus ble født i Palestina. Det kan ha vært i Betlehem. Men det kan også ha skjedd i Nasaret, der han vokste opp.
– Det er mange symboler i juleevangeliet som ikke kan bekreftes. Palestina har vært en smeltedigel av jødisk, kristen og muslimsk tro. Landet var en provins av Romerriket, men var også påvirket av land som Persia og Egypt. Det har nok formet historien. Men jeg har snakket med Knut Jørgen Røed Ødegaard om  Betlehemsstjernen. Han trodde at det kan ha vært et lys på himmelen. Men kanskje det ikke skjedde akkurat det året vi regner med at Jesus ble født. Men englene ville vært der. Selv om jeg ikke vet hvordan de ser ut. Selv prinesse Märtha Louise mener at engler finnes i dag også, sier Gelius.

Da Jesus ble født, var det få som trodde at han var Guds sønn.
– Hvordan ville det vært hvis han ble født i dag?
– Jesus ville kanskje bli født i en familie uten status samfunnet. De ville vært fattige, og neppe gift. Kanskje han ville bli født i en innvandrerfamilie på Grønland i Oslo? I en fattig bygård. Med en ugift mor og far. Ingen personer som har studert mye ville tro at det hadde vært Guds sønn.  Og Jesus ville utfordret dagens myndigheter, dem som har makten. Han var jo en rebell, en opprører. Han gjorde ting som ingen trodde at Guds sønn ville gjøre, forteller Gelius.

Selv om mye er annerledes i dag, er det mye som likevel er likt. Det er fremdeles stor forskjell mellom rik og fattig. Og det er fremdeles slik at de «lærde», eller de intellektuelle, bestemmer hva som riktig.
– Jesus ville tatt partiet til de som blir undertrykket. Han ville vært en opprører i forhold til kirken. Fordi kirken har stor makt mange steder, sier Gelius.

Akkurat hvordan Jesus kom inn i magen til Maria, er det ingen som er helt sikre på. Selve fødselen er heller ikke beskrevet noe sted. Men det skjer også i dag at kvinner få barn uten at de trenger en mann.
– De reiser til Danmark og blir gravide på en klinikk, forteller Gelius.

I den kristne trosbekjenneslen sier vi at vi tror Jesus skal «komme igjen for å dømme levende og døde».
– Men hva som egentlig skal skje er et stort mysterium. Blir han født på ny, eller kommer han til oss på en annen måte? Jeg vet ikke. Men jeg tenker at det er en håp om en fremtid i det, sier presten Gelius.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå