Kultur

Gjør suksess med stemmer i hodet

En kvinne hører stemmer i hodet. Likevel gjør hun suksess. Beate Grimsrud har skrevet en bok om psykose.

– De fleste romaner som handler om psykiske lidelser er skrevet utenfra. Jeg ville inn i hodet på en person – og beskrive hvordan psykose føltes innenfra, sier Grimsrud til nyhetsbyrået NTB.

Romanen hennes heter «En dåre fri». Der møter vi kvinnen Eli. Helt fra hun er liten, lever hun med ulike personligheter og hører stemmer. Likevel blir hun en kjent forfatter, og tar opp kampen mot sykdommen.
– Psykisk sykdom er fortsatt veldig vanskelig å snakke om. Man tenker nok at en som rammes av schizofreni eller psykotiske sykdommer neppe klarer å få til så mye i livet. Jeg ville snu litt på det bildet, sier Grimsrud.

Forfatteren mener at romanen ikke er så mørk og negativ. Den handler mye om vilje til å overleve, styrke, lys og håp. I Sverige har «En dåre fri» fått mye ros av anmelderne. Onsdag blir det fullt hus på Litteraturhuset. Da skal Beate Grimsrud snakke med psykiater, forfatter og professor Finn Skårderud om temaet i romanen.

– Jeg ser at boka treffer noe. For det er uten tvil slik at man fortsatt tier om psykiske lidelser. Visste du for eksempel at det er nokså vanlig å leve med stemmer i hodet? Man trenger ikke engang være syk for å oppleve det. Men det snakkes det ikke om, sier forfatteren.

Hun er ikke redd for at folk tror det er henne selv som beskrives i boka. Men hun har brukt tanker og erfaringer fra eget liv og spunnet videre på dem.
– Når man skildrer psykiatrien så nært som jeg gjør i denne boka, så er det klart at man har visse erfaringer. Hva som er hentet fra eget liv, og hva som er fri diktning i denne boka, er min egen hemmelighet, sier hun.

Bokas hovedperson Eli er et følsomt barn. Hun dikter opp ulike personligheter for å møte den utrygge hverdagen. Grimsrud understreker at det var viktig for henne å tegne et helt bilde av Eli. For psykisk syke er like forskjellige og sammensatte som andre folk.

Siste utgave

På forsiden nå