Kultur

Gerilja med nål og tråd

«Drit og dra». «Jeg er ikke mitt problem». «Kødd». Gerilja-broderistene har tatt over Norge.

I flere hundre år har korssting og brodering vært en del av norsk kultur. Det er den fremdeles, men ikke helt på samme måte. Over hele Norge har folk funnet fram nål og tråd. Banneord og sinte beskjeder broderes. Gjerne med flotte blomster rundt. Så rammes de inn. Nå er de samlet i boka «Geriljabrodering».

Alt begynte med gruppa «For et mer aggressivt korsstings-broderi» på nett-samfunnet Facebook.
– Det var egentlig tilfeldig at jeg startet med dette. Datteren min slet med et broderi hun lagde på skolen. Jeg er egentlig klønete i håndarbeid, men dette fikk jeg faktisk til, sier Mona Pedersen.

Broderier har ofte hyggelige tekster som «Velkommen til mitt hjem» eller religiøse tekster som «Herren er min hyrde». Det passet ikke for Pedersen. På internett hadde hun sett morsomme broderier laget av folk fra andre land. Hun fikk lyst til å lage sine egne.
– De skulle vise sannheten om meg og mitt liv. Broderi har en gammeldags form, derfor er det veldig morsomt å blande dette, sier Pedersen.

De første broderiene hadde tekstene «Glem det», «Støv suger» og «Kødd». Bilder av dem ble lagt ut i facebook-gruppa.  
– Jeg trodde at et par venner ville melde seg inn i den. Derfor fikk jeg helt sjokk når folk jeg ikke kjenner, begynte å melde seg inn. Så tok Astrid Loraas kontakt og foreslo å ha en utstilling, sier Pedersen.
En utstilling ble til flere. Folk over hele landet sender dem bilder av broderiene sine.
– Det siste året har vi hatt sju eller åtte utstillinger. Folk mellom ni år og 97 år har levert inn broderier, sier hun.

De kan også ses i boka som gis ut denne uka. Men boka skal ikke bare være morsom, den har også flere tekster. De forteller blant annet historien om brodering, og hva det vil si å være en gerilja. Gerilja betyr småkrig. En krig som føres av små grupper.

– Flere av de som har laget broderiene forklarer også hvorfor de laget dem, sier hun.
Gerilja-broderi er en slags krasj mellom to ting som ikke passer sammen. Det er årsaken til at det er blitt så populært, tror Pedersen. Men også fordi det er enkelt.  

– Alle kan få det til. Gruppa er både for de som aldri har brodert før, og de som kan det, sier hun.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå