Kultur

Skuespillere fikk endelig fast jobb

Det finnes bare 165 faste skuespiller-jobber i Norge. Torbjørn Harr har vært heldig.

Torbjørn Harr, Jan Gunnar Røise og Jon Øigarden har fått fast jobb på National-theatret i Oslo. De tre skuespillerne har jobbet frilans i flere år. Frilansere er folk som jobber på oppdrag.

– Det har vært mange år med blod, svette og tårer, sier Jan Gunnar Røise til nettavisa VG nett.

Teatersjef Hanne Tømta er fornøyd.

– Dette er skuespillere som kan mye og har jobbet mye. Da kan de bære videre National-theatrets tradisjon. Jeg er veldig glad for at de sa ja. Det er fint at de får være med på å utvikle National-theatret i årene fremover, sier Tømta.

Det er ikke lett for skuespillere å få fast jobb. Det finnes bare 165 jobber i hele Norge. Det er 1.200 medlemmer i Norsk Skuespiller-forbund.

Forbundet ønsker at det skal være en del faste jobber. Samtidig ser de at det er ulemper.

– Da holder folk lenge på stillingen sin. Så blir det mange eldre skuespillere. Teateret kan ikke fylle alle rollene i stykker med bare eldre. Det blir også vanskeligere for nye, yngre skuespillere å slippe til, sa Kirsti Camerer til Klar Tale før jul. Hun er daglig leder i Norsk Skuespiller-forbund.

Men nå er i alle fall tre skuespillere sikret fast inntekt en tid fremover.

Jan Gunnar Røise er blant annet kjent fra filmen «En helt vanlig dag på jobben». Der spilte han Se og Hør-reporter Håvard Mælnes. Han har også spilt i filmene «The Thing» og «En ganske snill mann».

Torbjørn Harr har spilt i flere stykker på National-theatret. Han har også spilt i filmen «Mars og Venus».

Jon Øigarden har spilt i TV-serien «Helt Perfekt». Han har også spilt i filmene «Kong Curling» og «Varg Veum, i mørket er alle ulver grå».

Siste utgave

På forsiden nå