Kultur

Studenter saksøker Facebook

Flere er misfornøyde med Facebook. En gruppe studenter fra Østerrike saksøker nå nettsamfunnet.

Facebook er verdens største sosiale nettverk. Flere millioner mennesker over hele verden bruker nettsamfunnet.

LES MER HER: Fest på Facebook skaper kaos i liten by

Men mange av brukerne er misfornøyde. Årsaken er at selskapet Facebook lagrer opplysninger folk legger ut om seg selv og sitt liv.

En gruppe studenter fra Østerrike vil nå ha rettssak. De vil få Facebook til å gjøre mer for å beskytte opplysninger brukerne legger ut om seg selv på profilen sin.

Gruppa kaller kampanjen sin Europe versus facebook (Europa mot Facebook). De har jobbet i over et år for å presse fram endringer.

Nå vil gruppa prøve å endre på avgjørelser som er tatt av datatilsynet i Irland. Det er der Facebook har sitt internasjonale hovedkontor.

Gruppa har til nå saksøkt Facebook på 22 ulike punkter. Det irske datatilsynet har gransket punktene. De har vært enige med gruppa i noen av punktene. Men tirsdag sa gruppa at endringene ikke er store nok. De sa også at de er skuffet over det datatilsynet kom fram til. Dermed kan saken havne i retten.

Flere andre grupper driver også kampanjer mot Facebook. Samtidig blir Facebook presset av investorer. De har satset penger på nettsamfunnet. Facebook lagrer informasjon om brukerne i store baser. Investorene vil ha denne informasjon. Den kan brukes til å lage reklame. Da vet selskapene hva personen er interessert i. Slik vet de også hva slags reklame de skal bruke.

Mark Zuckerberg var med på å skape Facebook. Både han og Facebook er blitt saksøkt flere ganger tidligere.

I 2010 mente Paul Ceglia at han hadde rett på halve Facebook. Han fant en kontrakt han hadde laget til Zuckerberg sju år tidligere. I kontrakten sto det at Zuckerberg jobbet med to nettsteder for Ceglia. Det éne av dem ble kalt «The Face Book». Zuckerberg skulle få rundt 13.000 kroner for arbeidet.

Politiet etterforsket saken. Det endte med at Ceglia ble pågrepet. Politiet mente at han hadde laget falske papirer i saken.

Forrige uke ble det klart at Facebook nå har én milliard brukere som logger seg inn hver måned. Det sa Mark Zuckerberg til den amerikanske TV-stasjonen NBC torsdag.

LES MER HER: Vil varsle om kriser på Facebook og Twitter

– Å hjelpe én milliard mennesker til å ha kontakt er utrolig. Det gjør deg ydmyk og er helt klart det jeg er mest stolt av i livet mitt, skrev han senere på sin egen Facebook-profil.

Ifølge selskapet Facebook har brukerne til sammen trykket «liker» 1.130 milliarder ganger. De har lagt ut 219 milliarder bilder og sjekket inn på ulike steder 17 milliarder ganger, melder den britiske kanalen BBC.

Siste utgave

På forsiden nå