Kultur

Grotesk «Antichrist» på scenen

Snart er det klart for teaterversjonen av Lars von Triers sterke film «Antichrist». Publikum kan vente seg groteske scener.

Skuespillerne går gjennom de siste prøvene. Regissør Lars von Triers sterke film «Antichrist» er gjort om til teaterstykke. Da er det ikke uvanlig å høre regissøren si ting som «det er der han gir deg en tarm å spise».

– Jo da, vi skal både klippe og bore, sier skuespiller Ane Dahl Torp muntert til nyhetsbyrået NTB. Hun lar seg intervjue samtidig som hun spiser lunsj. For premieren er allerede fredag på Det Norske Teatret. Og det er travle tider.

Torp skal spille rollen som Charlotte Gainsbourg gjorde i von Triers film. Hun er den sørgende moren og konen som blir full av ondskap. Hun klipper i sine egne kjønnsdeler. Og borer i ektemannens bein for å lenke ham fast.

Sigurd Myhre blir å se i rollen som skuespilleren Willem Dafoe spilte i filmen. Han er ektemannen som også prøver å være konas terapeut. Det er noe han virkelig får grunn til å angre på. Eller er det egentlig slik?

– Lars von Trier bestemmer ingenting endelig. Han utelukker ikke at hun er psykotisk. Men heller ikke at verden er skapt av en større kraft, at det er en Antikrist, sier regissør Peer Perez Øian.

Da von Triers film hadde premiere i 2009, ble det diskusjon. Ingen kunne være likegyldig til filmen. Ane Dahl Torp sier hun håper ikke publikum lar seg skremme vekk fra å se teaterstykket. Det er laget fra filmmanuset.

– Vi er ikke der filmen er. Jeg håper publikum kommer for å få en opplevelse for sansene. For teaterstykket vil snakke til sansene, til kroppen og hjertet. Like mye som til hjernen og hodet, sier hun.

– Det er heller ikke en lang forestilling, lokker hun.

Heller ikke filmen var lang. Men von Trier fikk lagt inn mye. Det gjør også teaterstykket.

– Det er en forestilling det blir vanskelig å være likegyldig til, sier Myhre. Han meldte seg da han hørte at Peer Perez Øian var skulle i gang med «Antichrist». Det gjorde også Dahl Torp.

– Vi fikk velge, noe som ikke alltid skjer ved teatret. En slik rolle vil du ikke spille mot hvem som helst. Det er såpass krevende, sier hun til NTB.

– Det er så intimt, sier Myhre.

– Både psykologisk, fysisk og også emosjonelt. Da er du avhengig av tillit.

Både Ane Dahl Torp og Sigurd Myhre spilte i regissør Øians forestilling «Sjuk ungdom». Den ble vist i 2011. Øian fikk en Hedda-pris for stykket. Han ville ha dem begge med i «Antichrist». Men regissøren måtte vente et år fordi Torp ble gravid.

LES MER HER: Spiller sjuk i lite rom

– Dette er hennes første rolle etter mammapermisjon. Det er imponerende, sier Øian.
For «Antichrist» starter som kjent med at barnet til stykkets par dør i en tragisk ulykke.

Tilbake i garderoben ser det ut som om Ane Dahl Torp ikke er påvirket av historien. I stedet er hun dratt mot verdenen von Trier skaper rundt paret:

– Det er som en drømmeaktig verden som er logisk når du er i den. Men som bryter fullstendig opp når du våkner og skal fortelle om den.

Men hun sier at det ikke har vært lett, selv om det har vært interessant.

– Det har også vært overraskende morsomt, sier Sigurd Myhre.

Peer Perez Øian sier at Lars von Triers ironi og humor i «Antichrist» kommer bedre fram på scenen. Han oppfordrer publikum til å «late som det er Hamlet». Det var det han selv gjorde.

– Jeg prøver å lure meg selv til å glemme at det er moderne drama skrevet i 2009. Og i stedet behandle det som det var Shakespeare eller en gresk tragedie. I de greske tragediene brukes ironi, sier 32-åringen.

Han hadde faktisk ikke sett Lars von Triers film. Så sikret teatersjef Erik Ulfsby seg de norske rettighetene til «Antichrist» og spurte ham.

– Derfor leste jeg manus først. Så jeg fikk ikke andre bilder i hodet enn de von Trier skapte med ord, som en lydbok. For meg var det litt gammeldags, tragisk, som i et gresk drama. Det er vonde ting i historien. Men det er likevel noe vakkert i det å forstå hvor skrøpelige vi er som mennesker. At ethvert menneske har mulighet til gode og onde handlinger.

Siste utgave

På forsiden nå