Kultur

Når katastrofen kommer

Filmen «Bølgen» viser hva som skjer hvis en flodbølge kom inn i Geirangerfjorden.

Vulkaner som eksploderer. Asteroider som utrydder alt. Og vann som river ned hver eneste bygning. Du har sett det før. Men ikke på norsk film.

I august neste år kommer katastrofe-filmen «Bølgen». Den viser hva som skjer når det kommer en flodbølge til Norge. Det skjer fordi det går et skred. Plutselig er den farlige bølgen på vei mot Geiranger i Møre og Romsdal.

Kristian Eikjord er hovedpersonen. Han er geolog ved skredsenteret i Geiranger. Kristian må finne familien og rømme før bølgen treffer. Eikjord spilles av Kristoffer Joner. Ane Dahl Torp spiller kona hans.

LES MER HER: Kandidat til Oscar-prisen

Det høres ut som noe som bare skjer på film. Men det kan skje i virkeligheten. Faktisk har det skjedd før.

I år er det 80 år siden Tafjord-ulykken. Da gikk et stort ras i Tafjorden. Det er like ved Geiranger. Raset i Tafjorden lagde en stor flodbølge. Bygdene Tafjord og Fjørå ble truffet av en 15 meter høy bølge, forteller nrk.no. Bølgen knuste alt i strandsona. 40 mennesker døde.

– Dette er den nest største flodbølgen vi kjenner til i Norge, sier Astor Furseth til NRK. Han har skrevet bøker om Tafjord-ulykken.

I dag er forskerne redde for at det skal rase stein ut i Åkneset i Geirangerfjorden. Da kan det skapes en flodbølge som på filmen. Bygdene Geiranger, Hellesylt og Tafjord kan bli ødelagt.

Fjellet kan rase om 100 år. Eller det kan rase neste år. Forskerne er ikke sikre. Derfor blir fjellet overvåket av et eget skredsenter. De kan advare folk før det går et ras.

LES MER HER: Disse norske filmene kommer i høst

Ikke alle er like glade for at filmen lages.

– Jeg håpte lenge at filmen ikke ble noe av. Den skaper ikke akkurat ro og trygghet blant dem som bor langs fjorden. For meg blir dette å spekulere i andre sine problemer og ulykker, sier Jan Ove Tryggestad til nrk.no. Han er ordfører i Stranda kommune. Det er kommunen der Geiranger ligger.

Kanskje vil filmen også ødelegge for reiselivet. Det tror Terje Devold. Han er leder i reise-selskapet 62 grader nord.

– Turistene finner kanskje andre steder å reise til. Folk kan bli redde. De vil kanskje velge å bo andre steder, sier Devold.

Siste utgave

På forsiden nå