Kultur

VG brøt pressens regler

Avisa VG gjorde feil på fem punkter. Det er i saken om dansevideoen med Trond Giske. I tillegg er avisa felt på to punkter for sin egen rapport om saken.

Avisa VG har brutt god presseskikk på flere punkter. Pressens Faglige Utvalg (PFU) har vurdert avisas dekning av dansevideoen med Trond Giske. PFU vurderer saker der noen mener pressens egne regler er brutt. Det er en ordning der pressen dømmer seg selv. Pressens etiske regler står i Vær varsom-plakaten.

Saken i VG ble klaget inn av 27 år gamle Sofie. Hun vil ikke at pressen skal skrive etternavnet hennes. Hun er med på videoen med Giske. Sofie ble intervjuet av VGs journalist om videoen.

PFU feller VG på fem punkter for dekningen av dansevideoen. I tillegg er avisen felt på to punkter for sin egen rapport om dekningen.

Når PFU sier at noe har brutt reglene for pressen, heter det at de blir felt.

Denne fellelsen er den største noensinne i PFU. Utvalget mener avisa har brutt god presseskikk på fem punkter. Det er i VG-saken om dansevideoen 21. februar i år. Dette er punktene VG har brutt, ifølge PFU:

* 3.2, om kildekritikk og kontroll av opplysninger

* 3.3, om å gjøre premissene for et intervju klare

* 3.7, om pressens plikt til å gjengi menings-innholdet i det intervju-objekter sier

* 3.9, om å vise hensyn i arbeidet

* 4.13, om å rette feil og beklage

VG skrev et sitat fra klageren Sofie. Det var med i den opprinnelige VG-saken.

Saken handler om en kort videosnutt. Der danser Sofie danser med Trond Giske på Bar Vulkan i Oslo. Han er politiker fra Arbeiderpartiet. Sofie opplevde ikke episoden som et problem. Men saken ble beskrevet på en helt annen måte i VG.

Etterpå skulle VG lage en rapport. De skulle granske sin egen dekning. Da brøt avisa Vær varsom-plakaten på nytt på punktene 3.3 og 3.9. Det skjedde gjennom måten de behandlet Sofie på, ifølge PFU.

– Når VG skal rette opp igjen i dette, så klarer de å påføre klageren enda mer problemer og smerte. Det er utrolig klønete, sa Nina Fjellheim. Hun representerer folket i utvalget.

VG fikk beskjed om at Sofie ikke mente det hun hadde blitt sitert på. Det fikk avisa vite allerede samme kvelden som saken sto på trykk.

– Vi har beklaget denne saken flere ganger. Både overfor Sofie og de andre saken gikk ut over. Den beklagelsen gjelder fortsatt, sier Gard Steiro til nyhetsbyrået NTB. Han er VGs sjefredaktør.

Han fikk selv kraftig kritikk da PFU behandlet saken. Steiro snakket med Sofie i over 16 minutter. Det skjedde samme kveld som saken sto på trykk. Han hadde en tone hun selv har beskrevet som «hissig». Det sa PFU-medlem Liv Ekeberg.

– Gjentatte ganger sa Sofie at hun ikke mente det som sto i saken. Likevel blir sitatet stående, sier Ekeberg. Hun mener behandlingen av Sofie er «ufattelig».

Steiro sier det er naturlig at det er sterke meninger om saken.

– Feilen som ble gjort, var at det tok for lang før den ble beklaget. Det har jeg fortalt om mange ganger. Jeg har innrømmet at der ble det gjort en feil, sier han.

Steiro vil ikke beklage måten VGs egen vurdering ble gjort på. Her mente PFU at avisen ikke viste hensyn. De mente at VG ikke gjorde det klart nok hva som kom til å skje. Det var da Sofie ble kalt inn til et møte for å gå gjennom rapporten.

– Der var vi uenige med utvalget. Vi mener prosessen var grundig og god. Men når utvalget mener noe annet, kan vi bare ta det til etterretning, sier Steiro.

Han sier at VG allerede har innrømmet brudd på Vær varsom-plakaten. Det er når det gjelder de andre punktene.

Sofie fulgte selv PFUs behandling av saken.

– Jeg har full tillit til det som er blitt sagt. Jeg er veldig fornøyd med resultatet. Jeg synes det var veldig fint, sier Sofie etter PFU-møtet.

Inntil videre føler hun at hun kan bli ferdig med saken. Det sier Sofie til NTB. Men hun vil ikke si om hun vurderer å ta VG til retten.

Siste utgave

På forsiden nå