Kultur

Kongeparet fikk møte 105 år gamle Nikka

Kongen og dronningen er på sin første reise rundt i Norge etter pandemien. Det er noe av det beste de vet.

Kong Harald og dronning Sonja var på besøk i Valldal i Fjord kommune tirsdag. Det er i fylket Møre og Romsdal. Kongen og dronningen har pleid å reise rundt i fylkene i Norge hvert år. Disse turene er noe av det kjæreste kongen og jeg gjør, sa dronningen. Hun holdt tale til folk i Valldal.

– Det beste er å møte alle menneskene som bor i vårt ganske land. Mennesker som er stolte av hjemstedet sitt, og som utgjør de store og små varme fellesskap i by og bygd, sa hun.

Kong Harald og dronning Sonja tar imot blomster fra 9-åringene Odin Storheim Homlong, som går på Stordal skule, og Johanne Melchior Meek, som går på Eidsdal skule. Tirsdag innledet de en tredagers fylkestur til Møre og Romsdal med et besøk til Valldal i Fjord kommune. Foto: Lise Åserud / NTB

De neste dagene skal de besøke fem kommuner i Møre og Romsdal. Dette er også den første reisen på en stund, etter at koronapandemien gjorde slike reiser umulig.

Da dronningen holdt tale, satt Nikka Myren Grønning på første rad i publikum. Den 105 år gamle bakstekona er blant annet kjent fra programmet Norge rundt på kanalen NRK.

Hun var en av dem kongeparet hilste spesielt på etter talen. Hun tok i med dem med litt humor.

– Jeg er Norges eldste kvinnfolk. Så det er ikke så mye å hilse på, sa hun til latter fra kongeparet.

105-åringen er nok ikke Norges aller eldste kvinne, men i hvert fall en av de eldste. I vår fikk hun kongens fortjenstmedalje. Da ble hun invitert på Slottet.

I stedet ba hun heller kongen komme til henne.

– Kongen er sprekere enn meg. Det hadde vært enestående om han kom til Valldal, sa hun til NRK da.

– Så da gjorde vi det, sa kongen da de møttes.

Det har regnet i bygda i nesten hele sommer. Men det var fint vær med sol da kongeparet kom på besøk

– Det ble så fint vær, sa Grønning.

– Det var drømmen, dette, svarte dronningen.

Kong Harald og dronning Sonja er ute på fylkestur igjen etter noen år med korona-opphold. Foto: Lise Åserud / NTB

Kongeparet reiser rundt i kongeskipet Norge under reisen. Tirsdag skal de reise videre til Sykkylven. Onsdag skal de til Vanylven og Sande. Torsdag skal de til Hareid.

– Vi får lov til å oppleve landet vårt i all slags vær, ikke alltid så fint som nå, riktignok. Og vi får muligheten til å nyte det beste vi har av lokal kultur, mat og tradisjoner, sa dronningen mens de var i Valldal.

I bygda fikk de blant annet smake på lokale matspesialiteter. Blant annet brunost-is, kjente Valldal-jordbær og lokal røykelaks. I tillegg møtte de andre representanter for det lokale næringslivet.

Kong Harald og dronning Sonja fikk smake på de lokale jordbærene under besøket i Valldal i Fjord kommune. 
Foto: Lise Åserud / NTB

Siste utgave

På forsiden nå