Kultur

ABBA-barnebarn med i Melodifestivalen

Musikalske talenter går i arv. To av barnebarna til ABBA-Benny skal være med i den svenske Melodifestivalen.

Benny Andersen var med i popgruppa ABBA på 1970-tallet. Nå skal to av hans barnebarn være med i den svenske Melodifestivalen. Den er lørdag. Da er det nesten 40 år siden at Benny og de andre i ABBA vant samme konkurranse med låta  «Waterloo».

Charlie og Felix Grönvall er barnebarna til Benny Anderson. De er brødre. Charlie er gitarist og vokalist og Felix spiller trommer. Barnebarna er med i delfinale nummer to i Sverige. Bandet heter «Little Great Things».

Foreldrene til gutta har også vært med i Melodifestivalen. Peter Grönvall er faren. Han har vært med åtte ganger, enten som låtskriver eller artist. Moren Nanne har deltatt ti ganger. De har skrevet låta «Det vackraste» som er kjent med Cecilia Vennersten. Låta «Den vilda» kom på tredjeplass i Eurovision-finalen i 1996.

Gutta sier at familien synes det er morsomt at de er med.

– De blander seg ikke i musikken vår, sier Charlie. Men han vil gjerne ha råd om stemmen og hvordan det er å delta.

Bandet «Little Great Things» har spilt sammen i flere år. Men de har hatt forskjellige navn. De har musikk som er krevende å spille, litt hardt i lydbildet og med masse energi. Musikken er inspirert av punk, rock og emo. Det skriver det svenske nyhetsbyrået TT. Bandet sier at sangen de skal spille ikke er typisk for Melodifestivalen. Den heter «Set Yourself Free».

– Det føles som en bra start. Det er det uansett hvordan det går, sier Charlie.

Den norske delen av konkurransen heter Melodi Grand Prix. Den svenske delen heter Melodifestivalen. De som blir valgt fra hvert land, skal konkurrere i den europeiske finalen. Den heter Eurovision Song Contest.

I Eurovision skal det nå bli nye regler for juks. Noen land har tidligere jukset med stemmene. De som gjør det i år, kommer til å bli utestengt i tre år. Poenget med de strenge reglene er at det ikke skal bli skandale. Det har det blitt før når land har jukset.

– Fotballklubber har ansvar for at fansen ikke ødelegger kampene. På samme måte vil vi at landene skal ta ansvar for å ikke gjøre ting som gjør at deres land får flere stemmer, sier Frank Dieter Freiling. Han er leder for Eurovisions gruppe som skal overvåke konkurransen.

I fjor var det mistanker om juks. Det var fordi Aserbajdsjan ikke ga noen poeng til Russland. De er naboland. Ofte pleier naboland å stemme på hverandre, spesielt i stater som har vært med i Sovjetunionen.

Noen mistenker også at noen skal ha forsøkt å kjøpe stemmer i Litauen. Det skal ha vært for å få Aserbajdsjans sang lenger opp på listen.

Reglene til European Broadcastin Union (EBU) har blitt strengere. Senest i september i 2013 ble de strammet inn. Det ble større innsyn i stemmegivningen.

I år er Eurovision-finalen i Danmark i mai.

Siste utgave

På forsiden nå