Kultur
Bilde 1 av 10

Artistene og showene vi husker

Melodi Grand Prix (Eurovision) har underholdt oss i 60 år. Se bilder!

Europa skal igjen vise fram artister. I dag (lørdag) er finalen i Melodi Grand Prix, eller Eurovision Song Contest.

Ukraina arrangerer konkurransen i år. Flere land er allerede ute av Eurovision. Jana Burceska fra Makedonoa er én av dem. Men hun sa «ja» til kjæresten foran millioner av TV-serre. Han spurte om hun ville gifte seg med ham torsdag.

Gruppa JOWST fra Norge er med i finalen.

– Nå skal vi feste, sa sanger Aleksander Walmann. Det skriver nyhetsbyrået NTB. Norge deltar med sangen «Grab the Moment».

– Det var så utrolig spennende! Det var så veldig artig å stå på scenen. Alle artistene leverte så det suste, sa Joakim With Steen. Han har laget sangen.

Eurovision har blitt 61 år gammel. Noen deltakere har gjort det bra etter konkurransen. Visste du at Abba var med i Eurovision? Det var i 1974.

Noen show glemmer vi kanskje aldri. Storbritannia og Gina G vant ikke finalen. Men hun var den alle snakket om i 1996. Hun deltok med sangen «Ooh Aah... Just a Little Bit» og en liten kjole med paljetter. Artisten er egentlig australsk.

Husker du Dana International? Hun regnes som en stor artist i Israel. I 1998 vant hun finalen i Eurovision. Hun ble født som mann, men følte seg som en kvinne. Da hun var 13 år, sa hun at hun var kvinne.

Mange vil nok også huske Bobbysock. Det er på grunn av Eurovision. Sangen «La det swinge» vant for Norge i 1985.

I 2009 var ingen i nærheten av å vinne over norske Alexander Rybak. Sangen «Fairytale» fikk rekordmange poeng.

Årets finale sendes på kanalen NRK.

LES MER HER: Kan du alt om MGP?

LES MER HER: Satser på å vinne i Kiev

LES MER HER: – Nå skal vi feste

Siste utgave

På forsiden nå