Kultur

Dagen bestselgerne ble byttet

3. juledag var det mange folk i butikkene. På årets store byttedag var det bestselgerne som kom i retur.

I Oslo er det lite som viste at uværet «Dagmar» hadde feid forbi et par dager tidligere. 3. juledag var det sol og blå himmel. Livet yret i gatene. I mange av butikkene krydde det av folk.

LES MER HER: Slik bytter du gavene

Hos Ark bokhandel på Egertorget i Oslo var det kø foran kassen. 14 år gamle Pernille Smaavik Yttreeide ventet på å bytte julegaver. Hun fikk dobbelt opp av to bøker til jul.

– De sto på ønskelisten. Og to hadde fått samme ønskeliste, forklarer moren hennes, Marit Smaavik Johansen.

– Men jeg trenger ikke bytte noe mer enn disse to bøkene, fortsetter Pernille.

Boken «Hel ved» av Lars Mytting var en av årets favoritter under juletreet. Tirsdag kom mange av dem i retur.

– Vedboken har vi fått inn veldig mange av. Det er sikkert mange som har fått to av den. Men det er også mange som bytter til den, sier butikkansatt Rønnaug Sundling.

LES MER HER: Julegavene avslører oss

Men også mange andre av bestselgerne før jul blir byttet 3. juledag.

– Vi har også tatt imot en del av den nye boka til Linn Ullmann. Også de siste bøkene til Jo Nesbø og Liza Marklund blir byttet. Flere har også byttet boka «Lyntyven». Det er den første boka i serien om Percy Jackson.  Mange har byttet bøker i serien «En pingles dagbok». Dette er bestselgere som vi har solgt veldig mye av, forteller Sundlings kollega Gro Havelin.

– En del har også kommet hit for å bytte den siste «Min kamp»-boken til Karl Ove Knausgård, fortsetter Sundling.

Også hos Platekompaniet i Klingenberggaten i Oslo sentrum er det fullt av folk. Butikken er ikke særlig stor, men likevel er det rundt 20 personer der.

– Vi har hatt en jevn strøm med folk som bytter. Noen ber om tilgodelapp. Hittil har det vært rundt 150 personer innom her. Det forteller Jørgen Stein mens han står i kassa og hjelper kunder.

Også her er det mest bestselgere som blir byttet.

– Det er mange som bytter bestselgere fra før jul som de har fått dobbelt av. Blant disse finner vi artistene Michael Bublé, Ane Brun, Jarle Bernhoft og P4s juleplate. Men hva som blir mest byttet, er det for tidlig å si. Det har bare gått noen timer, sier Stein.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå