Kultur

Det verden ønsker seg til jul

Hele verden skriver til julenissen i Drøbak. Noen ønsker overrasker litt.

Kan jeg få klinkekuler til jul, spør et barn. Et annet barn ønsker seg bare noen klistremerker. Noen vil ha motorsykkel. Om den skal være ekte eller ikke, sies det ingenting om.

Ikke alle barn ønsker seg et nytt søsken. Også det får nissen i Drøbak vite. Ingen lillebror til jul, takk.

Nissen i Drøbak i Akershus vasser i julebrev fra hele verden. Ca 25.000 nye brev kommer hvert år, og det har blitt en skikkelig samling. Noen brev henger på veggene. Sammen med avisutklipp som journalister har skrevet om nissen.

– Det ligger 250.000 brev bak meg her, sier nissen til Klar Tale. Han heter egentlig Tom Kristiansen, og kaller seg fetteren til nissen. Men det er altså hit alle brevene til den norske julenissen kommer. Slik har det vært i 25 år. Også mange voksne skriver til nissen.

På 1990-tallet ville folk ha T-skjorter med gruppa Spice Girls. Nå er det iPhone som er tingen, ifølge Kristiansen.

– Noen vil bare sende en hilsen til nissen. Mens andre kommer med ønskelister, forteller han.

– Klart jeg stusser litt, når noen ønsker seg fred på jord. Like under på ønskelista står det maskingevær. Kristiansen ler.

Så var det gutten som ønsket at bestefaren får et nytt sett med tenner. Da kunne han spise julemat med familien. Så finnes det dem som håper at mor og far ikke skiller seg fra hverandre.

– De aller fleste brevene er veldig vennlige. Og det er artig å se hvor ulikt folk staver ønskene sine. «Kattonge», er et eksempel, forteller han.

Mange barn sender smokkene sine til julenissen. På kontoret hans har han rikelig. Når barna vokser fra smokkene, kan gjerne nissen få dem.

Mange norske barn ønsker seg ting til jul. Mens i andre land handler gjerne ønskene om familie.

– Noen har kanskje en syk bestemor. Og da er gjerne ønsket at hun skal bli frisk, forteller han.

Men hva ønsker egentlig julenissen seg selv?

– Jeg ønsker meg varm ribbe til jul. Jeg krever ikke så mye, ler han.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå