Kultur
Bilde 1 av 2

Dette er historien om pizza Grandiosa

Nordmenn har spist Grandiosa siden 1980. Oppskriften er fortsatt hemmelig.

– Sjefene våre hadde vært i USA og smakt pizza. De kom hjem med en idé. Vi skulle også lage pizza, forteller Ruth Romskaug til Klar Tale.

Romskaug er produktutvikler hos Stabburet. Det er hun som har laget oppskriften på Grandiosa. Det skjedde på 1970-tallet. Da hadde hun aldri spist pizza før.

Pizzaen dukket opp i Oslo på 1960-tallet. Italiensk mat var populært i hele Europa. Peppes Pizza var Norges første pizzarestaurant. Den kom på 1970-tallet. Pizza Grandiosa kom i 1980. Den lages på Stranda på Sunnmøre.

Romskaug hentet inn pizzaprøver fra USA og Italia.

– Vi måtte se hva dette egentlig var. Så begynte jobben med å lage en pizza med norsk smak, sier 67-åringen.

De lette etter en oppskrift på en tomatsaus. Og den rette osten.

Sausen skulle være fyldig og med god tomatsmak. Den skulle ikke være for sterk. Samtidig skulle den smake pizza, sier hun. Oppskriften er fortsatt hemmelig.

– Vi lot folk smake på pizzaen og vi testet den selv. Det var da vi fant ut at vi måtte ha paprika, forteller Romskaug.

I 1980 kom Grandiosa ut i butikkene. Siden starten er det solgt 370 millioner Grandiosaer. Det viser tall fra Stabburet.

I 2004 og 2017 ble det satt rekord i salg av Grandiosa. 25,8 millioner Grandiosa ble solgt i 2018.

Anneche Bahr Bugge er forsker ved Statens institutt for forbrukerforskning. sammenligner pizza Grandiosa med ukebladet Se og Hør.

– Alle spiser den, men de elsker den ikke, sier hun. Folk som spiser frossenpizza, har gjerne en unnskyldning for å servere nettopp det.

Undersøkelser viser at halvparten av Norges befolkning spiser frossenpizza én gang i måneden.

– De har dårlig tid, barna skal på fotballtrening eller noen er syke. Flere kaller det slurvemat, sier Bahr Bugge.

Spesielt kvinner med høy utdanning sier at de aldri spiser frossenpizza. Samtidig sier menn med lav utdanning at de gjerne spiser frossenpizza eller andre frossenvarer. 24 prosent av de spurte sier at de aldri spiser slik pizza. Undersøkelsen viser også at de under 40 år spiser mest frossenpizza.

Ruth Romskaug tror det er den nøytrale smaken som gjør at Grandiosa har overlevd i 30 år.

– Da vi begynte med denne pizzaen, trodde vi at den skulle bli overtatt av noe annet. Men den er jo mer populær i dag enn da den var ny. Det hadde jeg ikke trodd, sier hun.

Romskaug spiser ikke like mye pizza lenger. Men hun tror Grandiosa overlever minst 30 år til.

Det er Bahr Bugge enig i.

– Matvanene følger generasjonene. De som spiste pizza da de var unge, vil ta med seg den vanen gjennom livet. Dessuten har de som lager Grandiosa klart å fornye seg. Det kommer stadig nye pizzaer. Med grov bunn eller mindre fett. De tilpasses mer helsebevisste forbrukere, sier Bahr Bugge.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå