Kultur

Disse bildene har preget Norge

200 bilder har vært med på å forme fellesskapet i Norge. Nå kan du se bildene på Nasjonalbiblioteket.

– Bildene vil vekke gjenkjennelse hos folk flest. Bildene har vært laget for å distribueres og spres i Norge, sier seksjonsleder Arthur Tennøe i Nasjonalbiblioteket.

200 digitale slike bilder vises på Nasjonalbiblioteket. Utstillingen er en del av feiringen av grunnlovsjubileet. Bildene har motiver fra 1814 og fram til i dag. Fra egen samling har Nasjonalbiblioteket funnet fram litografier og fotografier, postkort og bilder. Alle disse er trykket i bøker og tidsskrifter.

Motiv som går igjen i bildene er Grunnloven, flagg, bygninger, 17. mai, landskap og folkeliv.

– Bildene er blitt symboler som har bygget og feiret det norske fellesskapet. Men de har også vært brukt i forsøk på å endre det vi har felles her i Norge, sier Tennøe.

Bildene vises digitalt. De er forstørret opptil 50 ganger.

– Den digitale visningsformen gjør at det er mulig å se nye detaljer i bildene. De ville folk normalt ikke legge merke til, sier Tennøe.

I tillegg til den digitale utstillingen vises noe av originalmaterialet som ligger til grunn for de digitale bildene. Utstillingen har fått tittelen «Nasjonale montasjer – norske bilder gjennom 200 år». Den ble åpnet torsdag. Utstillingen står til 5. september.

Nasjonalbiblioteket feirer også grunnlovsjubileet med seminar, bokutgivelser, nyrestaurert film og en egen 1814-bibliografi.

Mye stilig lesestoff finner du på Nasjonalbibliotekets egne nettsider om grunnlovsjubileet. I år er det 200 år siden Norge fikk sin grunnlov. På nettet kan du se aviser fra 1814, portretter av eidsvollsmenn, postkort fra hundreårsjubileet i 1914, prospekter av Eidsvollsbygningen, 1814-relaterte håndskrifter, grunnlovsplakater og andre bilder knyttet til hendelsene i 1814.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå