Kultur

Disse har vunnet den gjeve prisen

Filmfolk drømmer om prisen Gullpalmen. Bli med tilbake i historien.

Filmfestivalen i Cannes er slutt for i år. I dag (søndag) skal den viktige prisen Gullpalmen deles ut. Den sammenlignes med prisene Oscar og Gullbjørnen.

Ikke så rart at filmskapere drømmer om å vinne den.

I fjor var det britiske Ken Loach som vant. Han lagde filmen «Jeg, Daniel Blake».

NRKs filmekspert har noen favoritter fra 2017.

– Det er uansett gjetting hvem som vinner, skriver Birger Vestmo på P3.no.

Han nevner filmene «The Square» og «Loveless» som to av favorittene.

Filmfestivalen i Cannes fyller 70 år. Mange filmer har fått Gullpalmen. Her er noen av dem:

Filmen «Mash» vant i 1970. Den handler om leger og andre som jobber på et feltsykehus. Handlingen foregår under Koreakrigen på 1950-tallet.

Det er også laget en TV-serie som heter «Mash».

I 1976 vant filmen «Taxi Driver». Martin Scorsese lagde filmen. Han er også kjent for filmer som «The Departed» og «Goodfellas».

«Taxi Driver» handler om marinesoldaten Travis. Han er ensom og lei seg. Han lever i New York. Han får ikke sove, så han blir taxisjåfør i stedet.

Filmen «Pulp Fiction» vant i 1994. Dette ble én av mange suksesser fra Quentin Tarantino. Filmskaperen ble kjent for spesielle samtaler mellom karakterene.

I filmen møter vi en bokser, to leiemordere, og kone som er litt for glad i kokain.

Lars von Trier fra Danmark lagde den beste filmen i år 2000. «Dancer in the Dark» vant Gullpalmen det året. Artisten Björk spiller en utenlandsk arbeider. Hun sliter med sykdom i øyet. Hun trenger penger for å gi sønnen en operasjon. Slik slipper han å lide den samme skjebnen.

Franske «Dheepan» vant Gullpalen i 2015. Den handler om en tamilsk soldat. Handlingen er fra de siste dagene av borgerkrigen på Sri Lanka.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå