Kultur

Eidsvågs nye kjempeband

Bjørn Eidsvåg har gitt en stor gave til sin egen 60-årsdag. Han reiser på turné og spiller med 80 andre musikere.

– Her har jeg brukt mange år på å lære meg å holde styr på fire mann på scenen. Og så kommer det 80 til, fleiper Bjørn Eidsvåg til nyhetsbyrået NTB.

I november skal han spille konserter sammen med symfoniorkestre over hele landet. Han har også gitt ut albumet «Klassisk Bjørn Eidsvåg». Det er det nærmeste han gir i 60-årsgave til seg selv.

– Det var orkestrene selv som foreslo det. Planen er at jeg skal spille med alle landets symfoniorkestre. Det har jeg aldri gjort før. Det har ingen andre heller, sier han.

Eidsvåg mener dette føles flott og veldig overveldende.

– Du blir beveget av å stå inne i et musikkunivers bare på øving. Og med publikum tror jeg det blir strålende. Jeg elsker å stå foran publikum allerede. Og med dette i ryggen ... Jeg gleder meg virkelig til å vise det frem. Jeg tror ikke publikum blir mindre beveget enn jeg ble, sier han.

Først spiller han med Stavanger Symfoniorkester. Så følger Trondheim Symfoniorkester, Kringkastingsorkesteret og foreløpig sist Kristiansand Symfoniorkester. Han skal også spille sammen med Bergen Filharmoniske Orkester. Men datoen er ikke bestemt. Eidsvåg vil også ha med Nordnorsk Opera og Symfoniorkester «etter hvert».

Eidsvåg sier de har valgt ut låter som tåler å bli spilt med et symfoniorkester.

– Faren er at det blir altfor stort. Mine låter er enkle. Det gjelder å vite når de skal holde tilbake. Samtidig så er det jo en grunn til at jeg har med et symfoniorkester. Vi har jobbet med dette i to år, sier Eidsvåg.

Han sier også at han nå har begynt å «synes synd» på låtene som ikke kom med på den nye plata.

– Derfor tenker jeg på å gjøre en plate til, sier Eidsvåg.

Han sier at sanger som «Barnemenneske» og «Gammel drøm» burde fått være med. Men på det nye albumet har han fått med låta «Floden». Den gjør han sammen med artist Lisa Nilsson. Også Kurt Nilsen og Elvira Nikolaisen er med som vokalgjester. Det er bare én ny låt på albumet. Den heter «Parkert». Den viser muligens en ny retning for Eidsvåg.

– For meg er det en uvanlig sang i teksten. Den forteller en historie. Den trigget noe i meg. Den tok faktisk litt rotta på meg da den kom. For hvor kom den fra? sier Eidsvåg. Han sier han alltid har beundret Alf Prøysens små noveller av noen sangtekster.

– Jeg har aldri prøvd så mye på det, før nå. Nå har jeg har fått lyst til å jobbe med denne formen. Jeg skal skåne det norske folk for mer av mitt følelsesliv. Jeg vil heller fortelle historier så de kan føle selv, sier han.

For 60-åringen har planene klare helt frem til og med 2018. Han lar seg ikke stoppe av å bli eldre.

– Det var verre å bli 50 år enn 60 år. Da jeg ble 50, begynte det å bli skummelt hvor gammel jeg var blitt. 60 er så gammelt at folk kan slappe av. Jeg har spennende planer i tiden fremover. At jeg lykkes, trigger lysten til å gjøre mer. Men ikke-suksess trigger det enda mer! sier Eidsvåg.

Han mumler noe om at han ikke fikk toppanmeldelser platen «Far faller». Den kom han med i fjor.

Disse konsertene spiller han framover:

* 12. november – Stavanger Konserthus med Stavanger Symfoniorkester

* 13. november – Stavanger Konserthus med Stavanger Symfoniorkester

* 14. november – Stavanger Konserthus med Stavanger Symfoniorkester

* 15. november – Stavanger Konserthus med Stavanger Symfoniorkester

* 19. november – Olavshallen, Trondheim med Trondheim Symfoniorkester

* 20. november – Olavshallen, Trondheim med Trondheim Symfoniorkester

* 29. november – Oslo Spektrum, en aften med Kringkastingsorkesteret (KORK) og gjester

* 6. februar – Kilden, Kristiansand med Kristiansand Symfoniorkester

Konsert med band

* 7. november – Brygge Kultursal, Halden

* 4. desember – Bjørnsonhuset, Molde

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå