Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

En grevling i taket- på kino

Fredag kan du bli kjent med to karer i en tunnel og en grevling- på kino.

Kultur

Det var litt angst i studio da John Brungot og Hermann Sabado skulle begynne med filmen «Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin». De skulle låne bort stemmene sine til «nye» Knutsen og Ludvigsen.

Øystein Dolmen var med på jobben. Det er han som er Knutsen.

– Men han sa ikke «nei, nei». Heller tvert imot. Og han lo! Det føltes veldig godt og gav oss selvtillit, sier Sabado til nyhetsbyrået NTB. Han har Ludvigsens stemme i den nye filmen. «Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin» har premiere fredag.

Animasjons-filmen åpnet Bergen internasjonale filmfestival onsdag. Den har også hatt premiere for spesielt inviterte i Oslo. Dessuten har den hatt verdenspremiere i Trondheim.

Det var ikke bare enkelt å finne stemmer til de to karene som bor i en tunnel. Knutsen & Ludvigsen dukket først opp på plate i 1970. Siden ble det en del av den norske folkesjela.

– Alle forventningene, sier Sabado. Brungot sier det har vært en stor diskusjon om hva Knutsen & Ludvigsen er. Men han er klar over hva han er med å ta vare på:

– Dette er en kulturskatt, sier han.

Derimot var det lett å gjøre research til rollen, ler Brungot. Han er selv født i 1977. Han slet ut to kassetter med Knutsen & Ludvigsen som liten.

– Jeg husker Knutsen & Ludvigsen nesten fra jeg kom ut!

Øystein Dolmen er Knutsen i duoen Knutsen og Ludvigsen. Han og Gustav Lorentzen bygget rollefigurene ut fra hvem de var som personer. Dolmen har bare godord å si om Brungot og Sabado.

– John Brungot har fått til den helt spesielle energien til Knutsen. Jeg kjenner den fra min egen ryggmarg. Og Sabado har fått til Gustavs helt spesielle tonefall. Det er den helt spesielle fintrønderske dialekten. Jeg trodde aldri noen skulle få til det, sier han.

Dolmen hadde ikke tenkt at det skulle være så likt. Men publikum ville ikke ha «tukling» med musikken og figurene. Da ble denne likheten en bonus, sier han til NTB.

– Nå er det vanskelig å høre forskjell på dem og oss, ler Dolmen. Han forteller også at han har sendt av gårde en epost til Kåre Chr. Revheim. Det er Revheim som har laget animasjonsfilmens nyinnspilte musikk.

– Jeg skrev at han måtte slutte med å lage musikken vår bedre enn vi gjorde, ler Dolmen.

– Blir det Knutsen & Ludvigsen for nye barn og unge med denne filmen?

– De har fulgt med oss hele tiden. Det er fordi de er blitt kjent med oss gjennom foreldrene sine. Det mest spesielle er nok at det går fra å være et univers vi hadde selv og tegnet. Nå er det nye folk som er kommet med, sier Dolmen.

Han forteller at han har lært alle om hvordan Knutsen & Ludvigsen tenker. Samtidig måtte han selv være veldig tålmodig for å se på animasjonen og lydopptakene slik det skjer i dag.

– Jeg ville aldri hatt tid eller tålmodighet til animasjon, tilstår han.

Resultatet er Dolmen voldsomt fornøyd med.

– Fortsetter det sånn, vet jeg ikke hvor himmelen er!

Om handlingen sier Øystein Dolmen fornøyd at den er «ganske tullete».

De to tunnelboerne Knutsen & Ludvigsen er sterkt knyttet til hverandre. Det var også Dolmen og makker Gustav Lorentzen. Loretzen døde brått i 2010. Det er Tordenfilm og Qvisten Animation som har laget filmen. Regissørene er Rasmus A. Sivertsen og Rune Spaans. Dolmen har skrevet manuset sammen med Thomas Moldestad.