Kultur

En moderne tragedie

OL-løperen døde da hun prøvde å flykte over Middelhavet til Europa. Nå kommer en ny bok om hennes skjebne.

Tusener av mennesker prøver å komme seg over fra Afrika til Europa. Mange tusen dør i Middelhavet. Giuseppe Catozzella er forfatter i Italia. Han har skrevet en bok om en av skjebnene. Han kaller dette vår tids store skandale.

– Fremtidige generasjoner vil riste på hodet og spørre: Hvordan kunne dere se på at desperate flyktninger daglig forsøkte å ta seg til Europa på overfylte, livsfarlige båter?

Catozzella ser ikke hvordan problemet kan løses med det første heller.

– Hvor mange som har dødd på denne måten er det vel ingen som har tall på. Ingen bryr seg, sier han til nyhetsbyrået NTB.

Catozzella har skrevet boka «Ikke si at du er redd». Der skriver han historien til en av de mange som har mistet livet sitt i vannet utenfor Italia, som båtflyktning. Hun het Samia Yusuf Omar og var et løpetalent av de sjeldne.

Catozzella har snakket med flere som kjente hennes. Han har snakket med Samias søster, en tante og en som bodde med henne. Noen vil huske den sjenerte og søte Samia Yusuf Omar fra De olympiske leker (OL) i Beijing i 2008. Hun fikk ingen plass på seierspallen. Men hun satte seg raskt et nytt mål: OL i London i 2012.

Vel hjemme i Somalia var det uro og krig. Det ødela planene hennes. Samia ble desperat. Hun måtte komme seg til Europa. Det var kjent hvor farlig det var å krysse over havet til Italia. Men hun tenkte at det var hennes eneste mulighet. Som så mange andre risikerte hun livet for et bedre liv i Europa.

– Da jeg fikk høre om Samia var det som om historien hennes ropte på meg. Jeg måtte skrive om henne. Jeg forsøkte først å skrive en roman i tredjeperson. Men Samia ble så levende. Jeg fjernet derfor fortellerstemmen helt fra teksten og valgte å skrive i jeg-form. Et dristig valg, kanskje, men det var det som føltes riktig, sier Catozzella.

I boken skriver Catozzella om Samia fra hun var et lite barn. Han skriver om familien hennes og hvordan hun vokste opp. Det er en bok som også har strimer av lys og håp. Første halvdelen av livet var nemlig Samia fri og lykkelig. Hun hadde mange gode mennesker i livet sitt.

– Vi hører stadig om druknede båtflyktninger. Det blir bare tall og noe som føles fjernt fra egen hverdag. Men dette er mennesker som deg og meg. De har drømmer, lengsler og håp. Klarer jeg å vise dette, da har jeg oppnådd det jeg ønsker, sier forfatteren.

2. april 2012 druknet Samia Yusuf Omar i Middelhavet. Hun var bare 21 år gammel. Hun var på en båt med flyktninger som la ut fra Libya. Samia kunne ikke svømme. Hun kastet seg i vannet da båten fikk problemer. Catozzella sier han gråt flere ganger mens han undersøkte hva som skjedde. Han tenker også på at Samia ikke var alene om å oppleve dette.

– Vi kan gjemme oss bak murer og genser. Men det blir ikke færre flyktninger av den grunn. Nå må vi endre fra «hvordan kan vi på best måte stenge dem ute» til «hvordan kan vi hjelpe», sier forfatteren til NTB.

Giuseppe Catozzella er tirsdag på Litteraturhuset i Bergen. Der stiller han til samtale med forfatter Maria Amelie.

Onsdag møter han Maria Amelie til samtale på Litteraturhuset i Oslo.

LES OGSÅ: Over 200 flyktninger druknet

LES OGSÅ: Flyktninger ble forlatt alene på et skip

LES OGSÅ: – Forlot 300 flyktninger i nød

Siste utgave

På forsiden nå