Kultur

Engasjert svenske

Den svenske rockeren Stefan Sundström er redd for å slutte å bry seg.

Stefan Sundström er en kjent svensk rocker. Han pendler mellom en forstad utenfor Sveriges hovedstad Stockholm og øya Træna i Nordland. Der lever han livet som fisker. Han har i tillegg blitt kjent for å være motstander av å hente ut olje fra sjøen i Nord-Norge.

Hans siste album heter «Nu var det 2014» (Nå var det 2014). Der kritiserer han dagens samfunn. Kritikken er både mot makten og mot oss alle. Sundström mener at alt i dag handler om «jeg» og hva vi kan få på kort sikt. Han mener det handler lite om «vi» og store spørsmål som miljø og klima.

Men han frykter for sin egen innstilling også.

Derfor gjør Stefan Sundström det motsatte av hva folk forventer. Han drar ikke ut på den vanlige turneen til storbyer når plata er klar. Isteden drar han til små klubber i utkanten av Stockholm.

– Det er derfra jeg kommer. Det var der jeg spilte på 1980-tallet, sier Stefan Sundström.

Han blir 54 år gammel til sommeren. Han er skremt over hvordan mange av folk på hans alder er blitt.

– Folk er ganske feige når de er 50 år gamle i forhold til hva de er når de er 20. Jeg er redd for å bli likeglad, sier han.

Å være likeglad er det samme som å ikke bry seg. Musikeren vil gjerne oppfattes som en slags protestsanger.

– Men musikken er umulig å styre. Du vet ikke hvordan den tas imot, sier Sundström.

Han mener hans norske publikum lytter mer i forhold til hans svenske publikum.

– I Sverige er folk blitt mer som amerikanerne. De har vennet seg til popen. De er mest opptatt av hva slags frisyre folk har, sier han. Men han innrømmer med en latter at han selv har barbert vekk fisker-skjegget. Det fikk han på Træna da han flyttet dit i 2012. Da dro han dit for å ta pause.

Stefan Sundström elsker Nord-Norge. Han har blitt med i kampen mot boring etter olje. Han mener det nærmest er en plikt å forsøke å bevare nabolandets natur.

– Miljøet er noe av det jeg engasjerer meg i nå. Men det er valg i Sverige i år. Det er en sjanse til å bli kvitt høyre-partiene i politikken. Derfor vil jeg gjerne bidra til det også. Da må du skremme folk litt opp, gi dem litt panikk. Men samtidig prøver jeg å lage vakker musikk.

Egentlig har Sundström ganske mye håp. Han føler han skriver bedre tekster. Han føler og at han gjør det mer for alvor enn før. På «Nu var det 2014» samarbeidet han med bandet Den franske trioen. De blir med ham til sommerens eneste konsert med band i Norge. Det blir på Trænafestivalen 10. juli til 12. juli.

– Jeg sluttet med musikk et år i Norge. Det gjorde at jeg kom tilbake til noe jeg liker. Jeg spiller i perioder. Ellers fisker jeg og driver i hagen. Kan jeg spille, ro og hugge ved, har jeg alt.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå