Kultur

Får 4,5 millioner for forskning på eventyr

Marina Warner analyserer eventyr og myter. Hun får Holbergprisen for arbeidet sitt.

Marina Warner fra Storbritannia får Holbergprisen. Hun forsker på eventyr og myter. Prisen er på 4,5 millioner kroner. Holbergprisen er en av verdens største forskningspriser.

Warners analyser har vist at eventyr og myter kan vise kjønnsroller og feminisme i framtida. Det er blant annet derfor Warner får prisen. Mytene og eventyrene omformes. De forandres for å bli en del av den tida de er en del av.

– Dette er en veldig verdig prisvinner. Hun går inn i myter og eventyr fra ulike tidsepoker og kulturer. Hun får til på en unik måte å finne likheter i disse. Hun viser hvor viktig forståelsen av den ikke-virkelige verden er for at vi skal kunne forstå vår egen verden. Og oss selv, sier Janne Stigen Drangsholt til nyhetsbyrået NTB. Hun jobber ved Universitetet i Stavanger.

Drangsholt har brukt mye av Warners forskning i eget arbeid:

– Warner er anerkjent både som akademiker og forfatter. Hun formidler på en svært tilgjengelig måte. Slik har hun bidratt til å spre interessen for eventyr og myter.

Marina Warner sier prisen er en fantastisk og overraskende oppmuntring. Hun vil se om hun kan bruke prispengene til arbeid med kultur blant flyktninger og migranter.

– Når byen deres har blitt bombet, og de bor i en flyktningleir langt hjemmefra. De bor der på ubestemt tid. Da mister barna forbindelsen til kulturen sin. Et barn i en flyktningleir har like mye rett på kultur som det har rett på mat og tak over hodet, sier Warner.

Prisen deles ut 10. juni i Bergen i Hordaland.

Torsdag ble det også kjent hvem som får Nils Klim-prisen. Den er på 250.000 kroner. Den får Rebecca Adler-Nissen fra Danmark. Hun har forsket på området utvikling i Den europeiske union og forholdet mellom statene som er medlem.

Siste utgave

På forsiden nå