Kultur

Festspill i rødt, hvitt og vått

Både dronning Sonja og statsminister Erna Solberg stilte opp til åpningen av Festspillene i Bergen onsdag. Det ble regn, men det er vakkert, ifølge Solberg.

Onsdag åpnet Festspillene i Bergen. Både dronning Sonja og statsminister Erna Solberg var til stede.

Før arrangementet var det store spørsmålet om bergenserne ville ha været på sin side. Det hadde vært ulike varsler fra meteorologene. Med gråværet hengende over seg fikk de som hadde møtt opp, slippe regnbygene i første omgang. Men så, etter en drøy halvtime, åpnet himmelen seg på Torgallmenningen.

– Bergen er aldri så tindrende vakker som nå, sa statsministeren poetisk. Publikum lo litt. De hadde akkurat måtte trekke på seg regnponchoene og slå opp paraplyene.

En drøy halvtime tidligere kom dronning Sonja til tonene av «Norge i rødt, hvitt og blått».

Etter litt musikk gikk dronningen og statsministeren til selve åpningen. De gikk sammen med styreleder Åse Kleveland. Der ble det tale fra ordfører Trude Drevland. Så hilste Solberg byen og fortalte hvor godt det er å komme hjem under festspillene:

– Da er byen enda mer fylt av liv og begeistring enn ellers.

Anders Beyer er festspilldirektør. Ifølge ham er årets program bredere enn før. Der er det store musikere innen klassisk musikk, nye teaterforestillinger, og opplevelser for store og små. Han har lovet at det faste publikum fortsatt skal få «sitt festspill». Samtidig vil han nå ut til enda flere. Tema er «kjærlighet». Statsministeren gleder seg:

– Kjærlighetens kraft er på mange måter det som binder sammen årets festspillprogram, sa hun.

Åpningsseremonien inneholdt smakebiter fra årets program. Blant annet innslag av visesangerne Jan Eggum og Herborg Kråkevik. Årets festspilltale ble holdt av tidligere biskop Gunnar Stålsett.

Salget av billetter på forhånd har økt med 22 prosent fra i fjor. Det betyr at flere har sikret seg billetter til årets festival enn på samme tidspunkt de siste ti årene.

Etter åpningen ble det lunsj for dronningen. Onsdag kveld er hun til stede under Festspillenes åpningsforestilling i Grieghallen.

Siste utgave

På forsiden nå