Kultur

Filmfestival for 41.gang

Den første filmen som vises på film-festivalen i Haugesund tar publikum med på dypet.

Det er alltid spennende å se hvem som får vise den første filmen på Haugesund filmfestival. I fjor var det «Kon-Tiki». Filmen ble en av de mest sette filmene på kino etterpå. I år åpnes filmfestivalen med «Pionér».

Filmen er en spenningsfilm. Den handler om dykkerne som gjorde det mulig å hente opp olje fra Nordsjøen. Norske myndigheter fant store mengder olje og gass på havbunnen. Fra 500 meters dyp skulle olje og gass føres i land gjennom en rørledning.

Aksel Hennie spiller hovedrollen. Men flere andre kjente skuespillere er også med. Blant annet Ane Dahl Torp og Jørgen Langhelle. Også amerikanerne Wes Bentley og Stephen Lang spiller i filmen.

Filmfestivalen varer fra 15. august til 22. august. Håkon Skogrand er programsjef for festivalen. Han velger ut hvilke filmer som skal vises. Skogrand er fornøyd med valget av åpningsfilmen.

I fjor åpnet vi med «Kon-Tiki». Filmen handler om Thor Heyerdahl, en helt vi alle er stolte av og har et forhold til. I år åpner vi med en spenningsfilm fra et helt annet eventyr. Det er det norske oljeeventyret, sier han til Klar Tale.

På festivalen skal det vises 20 filmer. Alle kommer til å bli vist på kino i Norge i tiden fremover. Totalt blir det vist 85 spillefilmer og noen kortfilmer. Mange kommer for å se de nyeste filmene først, men det er ikke dem festivalen er tenkt for.

Vi er en bransjefestival. Det vil si at vi lager festivalen for dem som jobber med film på en eller annen måte, sier Skogrand.

Festivalen viser forskjellige typer filmer. Franske og britiske filmer er blant dem.

Vi viser også nordiske filmer. Det er filmer som er laget i Norden som kan kjøpes av filmbransjen i hele verden, sier han.

Det er ikke filmene som blir best likt som er det viktigste på filmfestivalen. Det er filmer som er kunstnerisk viktige.

Det betyr at det er en kunstnerisk vilje med filmen. Filmen er laget for å fortelle noe viktig. Det er ikke så lett å forklare det. Men det er litt som med bøker. Noen er skrevet kun for å være underholdende. Andre er skrevet for å fortelle noe viktig, sier programsjefen.

Både «Kon-Tiki» og «Pionér» har kunstneriske sider ved seg, mener Skogrand.

Filmer som det koster mye å lage, må være interessante for mange. Filmen om dykkerne i Nordsjøen kunne vært et tungt drama, mener han.

Men regissøren har valgt å lage den spennende. Det gjør at flere har lyst til å se den, mener programsjefen.

Filmen «Pionér» skal vises på kino fra 30. august. I september skal den vises på den internasjonale filmfestivalen i Toronto i Canada.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå