Kultur

Flaggermus skader kirke

Urin fra flaggermus kan ødelegge Norges eldste stavkirke.

Urnes stavkirke regnes som den eldste bevarte stavkirken i Norge. Nå står de overfor et noe spesielt problem: Urin fra flaggermus kan ødelegge kirken, skriver avisa Bergens Tidende. Kirka er fra 1100-tallet. Den er den eneste i landet som står på Unescos verdensarvliste.

Flaggermusene har søkt ly i kirken for å yngle. Det er helt normalt. Men Urnes stavkirke er laget av tre. Treet er verken malt eller beskyttet på annen måte. Urinen fra flaggermusene inneholder salt. Den kan bryte ned og ødelegge det gamle treverket.

– Det går sakte. Men i verste fall kan stavene som holder de forskjellige delene av kirken sammen, miste festet. Det forklarer Kjersti Marie Ellewsen til avisa. Hun er seniorrådgiver og jobber hos Riksantikvaren,

I andre bygg er det vanlig å skifte ut skadd materiale. Det ønsker ikke stavkirken å gjøre. De mener de originale delene av kirka er en viktig del av kulturminnet.

Å fjerne flaggermusene er heller ikke en løsning. Årsaken er at flaggermusen er fredet. De skal ikke forstyrres.

– Enten må vi finne en måte å verne treverket på. Eller så må vi sette opp ynglekasser for flaggermusene. Kanskje vil de heller bo der, sier Ellewsen.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå