Kultur

For noen er Star Wars en religion

Star Wars er mer enn bare filmer. Det er en religion.

Religionen til Star Wars kalles for jediisme og har 250.000 medlemmer.

2015 ble et stort år for fansen. Da kom endelig en ny film i serien. Filmen har tittelen «The Force Awakens». Det er 10 år siden forrige Star Wars-film kom ut.

Dette er den syvende filmen i serien. Handlingen foregår 30 år etter «Jediridderen vender tilbake», som kom ut i 1983.

Amerikaneren George Lucas har laget filmene. Han ønsket at filmene skulle vekke en tro på Gud. Men han hadde aldri trodd at fansen skulle lage en egen religion.

For noen mennesker er Star Wars like viktig som Bibelen er for kristne, sier Markus Davidsen. Han jobber ved Universitetet i Leiden i Nederland. Der er han førsteamanuensis i religions-sosiologi.

Davidsen forsker på de religiøse ideene i Star Wars, blant annet jediismen.

Jediisme oppsto etter de første Star Wars-filmene. Jediistene tror på kraften. Dette er en energi som flyter gjennom hele universet. Den er den sentrale drivkraften til filmenes hovedpersoner.

Den første Star Wars-filmen ble lansert i 1977. Her møter vi Luke Skywalker. Han oppdager at han har kontakt med kraften. Luke er utvalgt til å lede kampen mot de onde maktene.

Church of Jediism har 250.000 medlemmer. De sier de får rundt tusen nye medlemmer om dagen. Det skriver den britiske avisen The Telegraph.

I 2001 ble det gjort en folketelling i Storbritannia, Australia, New Zealand og Canada. Da sa 500.000 mennesker at de hadde jedi som sin religion. Det gjorde jediismen til den fjerde største religionen i Storbritannia.

Mange mener tallet var så høyt fordi folk ville protestere mot kristendommen. I folketellingen i 2011 falt tallet til 177.000 i Storbritannia.

– I Star Wars-filmene finner man alt religionene står for - men i en mer moderne og lettere form. Det sier George Lucas i et intervju fra 1999.

– Jeg ga kraften en plass i filmene for å prøve å vekke en åndelighet hos unge mennesker. Målet var å vekke en tro på Gud mer enn en tro på et bestemt religiøst system, sier Lucas.

– Da filmen kom ut, brukte nesten alle religionene Star Wars som et eksempel på sin tro. På den måten kunne de få unge mennesker til å kjenne igjen fortellinger fra Bibelen, Koranen eller Toraen. Hvis Star Wars kan gjøre disse gamle fortellinger nye, og dermed få unge mennesker interesserte, er målet oppfylt, sier Lucas.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå