Kultur

Friluftslivet feirer 150 år

Frister det å overnatte ute? Eller å kle seg i gamle klær? Det skal feires på ulike måter i hele landet.

For nøyaktig 150 år siden ville Thomas Heftye få folk ut på tur. Flest mulig skulle få oppleve den norske naturen. Bankmannen startet Den Norske Turistforening (DNT).

Norge hadde blitt styrt av Danmark i lang, lang tid. Det var på tide at nordmenn fant sin egen identitet. De ville oppdage sitt eget land på nytt. Og hva har Norge mye av? Vakker natur!

I dag har DNT over 300.000 medlemmer. Det er mer enn noen gang før. Barn, voksne, eldre, turister og innvandrere er med på tur. Vi går fra hytte til hytte, eller på merkede stier i fjellet. Regjeringen har også sin egen plan for friluftsliv.

– Ja, vi er glade i å være i naturen. Der er flere årsaker til det. Vi har natur nært der vi bor, så den er tilgjengelig for mange av oss, sier Marianne Reusch til Klar Tale.

Det fikk hun selv erfare tirsdag. Snøkaoset på Østlandet ble lik så godt til en skitur i Oslo.

– Vi skulle til skolen, og skiene sto i gangen, sier hun. Familien tok på seg skiene og la i vei.

Reusch er ekspert på lov og rett om naturen. Hun kan mye om det vi kaller allemannsretten. Den er viktig for at folk skal få drive med friluftsliv.

Vi kan gå turer på andres eiendommer. Vi kan plukke bær og sette opp telt. Det er en del av den norske kulturen.

– Vi liker å tro at vi bruker naturen mer enn andre, sier Reusch. Men andre land har lignende rettigheter. De bruker også naturen på sin måte.

Du kan ikke gjøre hva du vil i naturen likevel. Det følger også plikter med. Vi skal ikke ødelegge naturen eller ødelegge for andre.

– Du kan ikke tenne et bål i slalåmbakken, sier Reusch. Mange spør hva de har lov til i naturen. Reusch synes at vi også må snakke om hvordan vi skal ta vare på den.

At vi bruker naturen betyr også at vi setter spor etter oss. Det kan være et skilt som viser vei. Det kan være et gjerde eller en steintrapp.

I Lofoten vil de vise fram naturen for turister. Men alle turistene sliter på terrenget. Også steder som Trolltunga i Hordaland blir nedslitt.

– Myndighetene bør passe bedre på naturen. Lovbrudd må få følger. Det kan være at store grupper med turister bruker strender uten å rydde, sier hun.

Det betyr ikke at rettighetene våre blir svekket, mener juristen.

– Vi må ta vare på naturen for dem som kommer etter oss, sier hun.

Denne helga skal vi feire Turistforeningens bursdag. Det skjer mye i hele Norge. Oslo Spektrum skal fylles med folk fra friluftslivet og artister. Det skjer i dag (fredag). Søndag 21. januar er det tid for å være ute.

På Sarabråten i Oslo kan du kle deg ut. DNT i Oslo ber folk finne fram bestemors gamle ski og bestefars klær. De vil gjenskape aktiviteter slik de var for 100 år siden. Det skal handle om ski, hopp, skøyter og langrenn.

– Alle er velkomne. Uansett om utstyret er gammalt eller nytt, skriver arrangøren.

I Trondheim inviterer de folk til å sove ute. Det skjer rundt Rønningen fra lørdag til søndag. Det serveres frokost søndag morgen.

Her kan du se hva som skjer i nærheten av deg.

Siste utgave

På forsiden nå