Kultur
Bilde 1 av 6

Historien om Ozzy Osbourne

Han har bitt hodet av en flaggermus og forsøkt å kvele kona. Musikkens villmann besøker Norge.

– Folk spør meg når jeg skal pensjonere meg, sier 69 år gamle Ozzy Osbourne.

Onsdag 20. juni er han i Norge. Han opptrer på festivalen Tons of Rock i Halden i Østfold.

– Dette blir min siste turné. Men kanskje blir det én og annen konsert senere, sier Osbourne.

Den siste turneen skal vare ut 2020. I fjor var han også på sin siste turné med bandet Black Sabbath. Det er fortsatt fart i gamle Ozzy, selv om han har levd hardt.

– For en reise det har vært! Vi startet i 1968, og nå er det 2017. Jeg tror det faen ikke. Men vet dere, vi hadde aldri overlevd uten fansen, sa Osbourne på den siste konserten til Black Sabbath.

John Michael Osbourne ble født nær byen Birmingham i England. Han hadde fem søsken. Familien bodde trangt og enkelt.

Ozzy ble kallenavnet hans på skolen. Han hadde dysleksi og slet med undervisningen. Som 15-åring sluttet han. Han prøvde ulike yrker, og var til og med tyv. Men han var ikke så flink til det. TV-en han skulle stjele, falt over ham.

Heldigvis hadde han musikken. Favorittbandet var The Beatles, men det var en helt annen type musikk han ble kjent for. Bandet Black Sabbath spilte heavy metal. Osbourne var vokalist. Bandet fikk enorm suksess tidlig på 1970-tallet. Mange mener det er verdens viktigste metalband.

Men vennskapet varte ikke. I 1979 ble Ozzy bedt om å slutte i bandet. De andre medlemmene orket ikke oppførselen hans lenger.

Osbourne misbrukte dop og alkohol i mange år.

– Han var full hele tiden. Det er slik jeg husker ham, sier sønnen Louis. Han ble født i 1975.

Datteren Jessica ble født i 1972. Men det husker ikke Ozzy når han blir spurt. Han kaller sitt første ekteskap en stor feil.

Da han mistet jobben i Black Sabbath, stengte han seg inne. I tre måneder drakk han og tok kokain.

– Jeg tenkte at «dette er min siste fest. Etter dette må jeg tilbake til Birmingham og gå på trygd», forteller Ozzy.

I stedet fikk han en ny avtale som soloartist. Sharon Arden ville gjerne være manager for ham. Hun hadde lært om bransjen i jobb for faren. Don Arden var manager for Black Sabbath.

Sharon hjalp Ozzy med å bygge en god solokarriere på 1980-tallet.

I 1982 ble hun hans andre kone. Hun har tålt mye, også drapsforsøk. I 1989 forsøkte han å kvele henne.

– Han var gal av alkohol og dop. Slike ting skjer. Jeg anmeldte ham ikke, men han måtte på avvenning i tre måneder, sa hun senere i et intervju.

Paret er fortsatt gift.

– Han er en legende. Jeg beundrer og elsker ham, sier Sharon.

Sammen fikk de barna Aimee, Kelly og Jack. De to yngste ble kjent i realityserien «The Osbournes». Kanalen MTV gjorde Ozzy kjent for en ny generasjon. Serien varte fra 2002 til 2005.

Skandalene rundt Ozzy Osbourne kan fylle en hel bok. Han har tatt mer dop enn de fleste kan tenke seg. Han har vært utro mot kona med flere kvinner. Han opplevde at gitaristen hans døde i en ulykke med et småfly. I 1982 ble han arrestert i USA. Han tisset på er viktig amerikansk minnesmerke.

Mest snakk ble det da han bet hodet av en flaggermus på scenen.

– Jeg skjønte straks at noe var galt. Det var den verste ettersmaken du kan tenke deg, forteller han. Han sier at han trodde flaggermusen var av gummi.

Nå har Ozzy sluttet å drikke og ta dop. Han har ikke engang røykt sigaretter på 16 år.

– Jeg var en rebell i mange år. Nå forstår jeg ikke hvorfor jeg drakk whisky og tok hvitt pulver og snakket dritt til morgengry. Jeg syntes det var gøy. I dag ville jeg stukket ut øynene mine om jeg måtte leve sånn, sier Ozzy Osbourne.

Kilder: The Guardian, Rolling Stone, Wikipedia og dokumentaren «God Bless Ozzy Osbourne»

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå