Kultur
Bilde 1 av 2

– Hun skal tåle det

Flere reagerer på veggmaleriet av Sylvi Listhaug. Kunstneren synes Listhaug skal tåle bildet.

Bildet er laget av gatekunstneren AFK. Det er hemmelig hvem AFK er. Men avisa Dagen har snakket med ham.

– Jeg har selvsagt ikke et ønske om å korsfeste Sylvi Listhaug, sier AFK.

Han sier bildet handler om måten Listhaug snakker på. Listhaug måtte nylig slutte som justisminister. Hun fikk kritikk for noe hun skrev på Facebook. Listhaug sa at andre politikere var barnslige.

Bildet viser Listhaug som Jesus på korset. Det handler om at hun «ofrer seg», forklarer kunstneren. Listhaug sa hun sluttet for å redde Fremskrittspartiet i regjering. Mikrofoner foran henne er et symbol på mediene.

Bildet har tittelen «Making a martyr» (Å skape en martyr). Det ble oppdaget 2. påskedag. Det er malt på en vegg i Bergen i Hordaland. Det er i krysset mellom Hans Holmboes gate og Foss Winckelsgate.

Knut Arild Hareide liker ikke maleriet. Han leder Kristelig Folkeparti. Hareide kaller maleriet «usmakelig».

– Jeg forstår selvsagt svært godt hvis vår tidligere justisminister reagerer på dette, sier han til avisa Bergens Tidende.

Listhaug har ikke sagt hva hun synes om maleriet.

– Det blir interessant å høre. Sannsynligvis vil hun ikke like det, men hun skal tåle det, sier AFK til Dagen.

Halvor Nordhaug misliker også bildet. Han er biskop i Bjørgvin. Bildet skaper splid, mener biskopen. Nordhaug liker ikke at korset brukes på denne måten.

– Korset er et veldig sterkt symbol, særlig i påsken. Det viser til Jesu død. Men han døde for å skape forsoning, ikke for å skape aggresjon, sier han til Bergens Tidende.

Politiet undersøker om AFK hadde lov til å male bildet. De snakker med eieren av huset i Bergen. Det sier politiet til Dagbladet.

Siste utgave

På forsiden nå