Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hva skjedde med ham?

Helten Roald Amundsen forsvant på mystisk vis. Forfatter Monica Kristensen leter etter svar.

Kultur

Polfarer Roald Amundsen dro til steder der ingen hadde vært. Han nådde Sydpolen i desember 1911. Han seilte fra Atlanterhavet til Stillehavet i 1903, gjennom Canada i nord. Ingen hadde seilt hele denne ruta før ham.

Men den norske helten forsvant. 18. juni 1928 gikk han om bord i et fly. Amundsen kom aldri tilbake. Hva skjedde?

– Roald Amundsen har interessert meg lenge, sier forfatter Monica Kristensen. Hun prøver å finne svar i boka «Amundsens siste reise».

Mange har gjort som henne. De har forsøkt å finne ut hva som skjedde med 55-åringen.

– Men forsvinningen er fortsatt et mysterium, sier hun.

Det startet med en ulykke på sjøen. Et skip sank på vei fra Nordpolen til Svalbard 25. mai 1928. Flere land sendte grupper for å lete etter folk. Etter en stund skulle også Amundsen reise med en egen gruppe. Det var da han ble borte.

Kristensen har ikke svarene. Men hun har funnet mye informasjon. Polfarer Amundsen hadde vært syk av kreft. Han ble operert og fikk behandling med stråling.

– Jeg tror at Amundsen ville endre livet sitt. Han ville starte på noe nytt etter alle turene. Men han klarte ikke å si nei til denne siste reisen, sier forfatteren.

Flyet hans reiste fra Tromsø. Det dro mot Bjørnøya på Svalbard. Tre timer etterpå kom et livstegn fra flyet. Mange ser på dette som det siste tegnet fra Amundsen.

Kristensen har funnet ut flere ting. Hun fikk blant annet vite om en ekspedisjon fra 1936. Noen studenter på reise fant en leirplass i en bukt på Svalbard. De fant gamle bokser, sjokoladepapir og en norsk avis.

Dette funnet virket ukjent, ifølge forfatteren.

– Jeg kan ikke si at Amundsen har vært der. Men noen har vært der, og det er nok til å gjøre meg nysgjerrig, sier hun. Leiren virket veldig «norsk», forteller forfatteren.

Kristensen er ikke ferdig med Amundsen.

– Vi snakker om verdens største polfarer! sier hun.