Kultur

Hvem blir årets julevinnere?

Krimbøker, romaner, strikkebøker og boka til TV-figuren Edel. De er blant bøkene som kan havne under flest juletrær i år.

Jula nærmer seg raskt. Som vanlig vil mange bøker ligge under juletreet.

Det har vært et spennende bokår der flere norske forfattere har gjort det bra. Men hvilke bøker tror forlagene selv vil være mest populære julegavene?

Juritzen forlag forventer at krimboka «Monster» blir en populær julgave. Det er Jørgen Jægers åttende bok om etterforskeren Ole Vik. I den siste boka har en mor flyktet med datteren fra sin voldelige eksmann.

Også «Martins vei mot toppen» blir populær, tror forlaget. Det er Geir Stian Ulsteins bok om fotballspiller Martin Ødegaard.

Aschehoug forventer som vanlig at Jo Nesbøs bøker blir revet vekk fra butikkhyllene i jula. I år kan folk velge mellom to nye bøker. Og denne gangen har Nesbø forlatt etterforskeren Harry Hole. Isteden skriver han om spenning på Finnmarksvidda. Bøkene «Blod på snø» og «Mere blod» ble godt mottatt da de kom ut. Både kritikerne og leserne likte bøkene.

Forlaget kan også friste med Sindre Kartvedts bok om bandet DumDum Boys. I tillegg er Maja Lundes første roman «Bienes historie» populær.

Vigmostad & Bjørke har gitt ut boken «Jul der ingen kunne tru at nokon kunne bu». Den er skrevet etter på Oddgeir Bruasets svært populære TV-serie. I boken har Bruaset skrevet om juletradisjonene til de som bodde på øde steder i gamle dager. Mange av historiene er ufattelige i dag. Det sier forlaget i sin beskrivelse av boken.

I november ble Johan Harstads «Max, Mischa og Tetoffensiven» gitt ut av Gyldendal. Romanen er over 1.000 sider lang. Den handler om Max Hansen og hans reise på kryss og tvers av USA med teaterstykket sitt.

Også boka «Hvem drepte Birgitte Tengs» kan bli en populær gave. Der undersøker forfatter Bjørn Olav Jahr en av Norges uløste drapssaker. Gyldendal tror det kommer til å bli solgt mange av boka.

Kagge forlag har hatt kjempesuksess med strikkeboka «Klompelompe». Den er trykket i hele 65.000 eksemplarer. Den er allerede solgt til fire land. Forlaget er sikker på at mange bøker vil bli lagt under mange trær i jula.

Krimboka «Badboy» er også blant de mer originale i sin sjanger. Den er skrevet av tidligere torpedo Trond Einar Frednes og tidligere politimann Jørn Lier Horst. En torpedo er en person som for eksempel krever inn penger ved å bruke vold. I boka forteller Frednes ærlig om det kriminelle miljøet han var en del av.

Forlaget gir også ut en svært uvanlig julebok. «Edels jul» handler om Henriette Steenstrups fargerike karakter. Hun er hentet fra talkshowet «Dritseint med Edel». Boka inneholder tips om julefeiring, personlige historier, oppskrifter og dikt, skriver Kagge.

Cappelen Damm tror at flere kjente navn blir vinnere i høytiden.

Roy Jacobsens «Hvitt hav», Lars Saabye Christensens «Magnet» og Hans Olav Lahlums «Haimenneske» kan bli populære gaver, tror de.

Forlaget forventer også at Knut Nærums «Voodoo på vestkanten» blir en vinner. Det er en bok som spøker med krimsjangeren. Torgrim Eggen og Jon Bertelsen har skrevet en bok om hjemmebrent i Norge. Boka «HB – En destillert Norgeshistorie» kan også bli populær, tror forlaget.

Cappelen Damm har i tillegg en utgave av «Harry Potter og de vises stein» med tegninger. De tror den vil være en populær gave hos de mindre. Gyldendal mener barna vil like «Operasjon Plastpose: Detektivbyrå nr. 2: bok 9».

Siste utgave

På forsiden nå