Kultur

Kan vinne viktig pris

Torsdag starter årets filmfestival i Berlin. Norske filmer deltar i en av verdens viktigste filmkonkurranser.

Filmfestivalen i Berlin i Tyskland har blitt en av de viktigste i verden. Det gjelder både for bransjen, publikum og markedet. Norsk film er i år sterkt representert under festivalen.

Norge var også på plass under den viktige filmfestivalen Sundance. Det er i delstaten Utah i USA. Norske filmer ble priset under Sundance. Norske filmer ble også priset under den internasjonale filmfestivalen i Gøteborg.

Dermed er det allerede oppmerksomhet rundt Norge i Berlin. Det er 64. gang filmfestivalen i Berlin arrangeres. Den varer fra 6. til 16. februar.

– Vi har med to filmer i hovedprogrammet. Vi har også tre filmer vi har produsert sammen med andre land, sier Stine Oppegaard til nyhetsbyrået NTB. Hun jobber med norsk film i utlandet for Filminstituttet.

Regissør Hans Petter Moland er med i hovedkonkurransen for tredje gang. I år er deltar han med filmen «Kraftidioten».

– Vi har ventet i et halvt år på å få den med i Berlin. Vi vet at de er spent på å se filmen, sier Oppegaard.

Vinneren av hovedkonkurransen får prisen «Gullbjørnen». Filmen «Kraftidioten» kjemper med 20 andre filmer om å vinne Gullbjørnen. Det deles også ut sju sølvbjørner. 18 filmer blir vist for første gang under festivalen.

Torsdag kveld skal Tysklands kulturminister se åpningsfilmen «The Grand Budapest Hotel». Den er laget av regissør Wes Anderson.

Denne filmen er en av konkurrentene til Hans Petter Molands film «Kraftidioten».

Regissør Lars von Triers film «Nymphomaniac» skal også vises. Den har fått mye kritikk for å vise mye sex. I Berlin skal den vises i uklippet versjon. Det vil si at alle scenene skal være med.

Men det er også andre norske filmfolk som deltar i festivalen. Èn av dem er regissør Eskil Vogt. Han deltar med sin første film «Blind». Også Margareth Olin deltar med dokumentaren «Cathedrals of Culture». Hun har laget en av de seks delene til dokumentaren. Den handler om viktige bygninger.

Siste utgave

På forsiden nå