Kultur

Kjemper i Grimstad

Onsdag starter kortfilm-festivalen i Grimstad. 14 dokumentar-filmer konkurrerer om samme pris.

Ti norske dokumentar-filmer har premiere denne uka. Det skjer på kortfilm-festivalen i Grimstad i Aust-Agder.

Sammen med fire andre filmer er de med i konkurransen Norsk dokumentar. Alle filmene konkurrerer om samme pris. Den heter «Gullstolen for beste norske dokumentarfilm». Prisen er på 50.000 kroner. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Dokumentarene handler om mye forskjellig. Det vises vonde skildringer om krig og konflikt. Men også personlige reiser og fortellinger.

«Russian Lessons» er en av filmene. Den er regissert av Olga Konskaya og Andrej Nekrasov. Også den kritiske filmen «Helsefabrikken» får vist seg fram. Den er laget av Håvard Bustnes. «Jenter med baller» forteller om daKings. Det er Norges største drag king-gruppe. Jentene i gruppa kler seg ut som menn. Filmen er regissert av Kennet Slotterøy Elvebakk.

Ola Flyum er regissør for «Sporene fra Sarajevo». Filmen handler om krigen i Bosnia. Det var den verste krigen i Europa siden andre verdenskrig. Men det ga også Osama bin Laden fotfeste i Europa. Dette er historien om hvordan dette kunne skje. Og hvordan USA sviktet seg selv, Nato, Europa og verdens-organisasjonen FN. Det skriver nettstedet kortfilmfestivalen.no.

Tore Buvarp er produsent for filmen.
– Vi er selvfølgelig veldig spent. Og vi gleder oss til å få vist den fram. Vi har jobbet med filmen siden 2006. Arbeidet har tatt veldig lang tid. Det har involvert folk fra blant annet England, USA og Bosnia. Det er mange som har vært med, sier han til Klar Tale.

«Sporene fra Sarajevo» har premiere fredag. Den vises også på kanalen NRK i løpet av høsten.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå