Kultur

Kjemper om Oscar-plass

Snart velges den norske filmen som skal konkurrere om filmprisen Oscar. «Kompani Orheim» er en av filmene som er mest aktuell.

«Kompani Orheim» er valgt ut som en av tre filmer som kan bli Norges bidrag til å vinne Oscar. Filmprisen deles ut i Hollywood i USA 24. februar 2013.

De andre to filmene som er aktuelle er «Kon Tiki» og «Som du ser meg».

LES MER HER: 101 døgn på en flåte

– I år var 22 filmer godkjente for å bli Norges Oscar-bidrag. Det har vært spennende å finne fram til de tre filmene, sier Stine Helgeland. Hun er leder av årets Oscar-komité. Komiteen består av sju medlemmer. De velges hvert år av filmbransjens organisasjoner og Norsk filminstitutt.

For å bli valgt som Norges Oscar-kandidat må filmskaperne overbevise Oscar-komiteen. De må blant annet presentere sine planer for hvordan de skal vinne Oscar-statuetten.

Det er få norske filmer som har vunnet den gjeveste filmprisen i verden. Thor Heyerdahl vant prisen for sin dokumentar om Kon Tiki-ferden i 1952. Sist var det Torill Kove som sikret seg statuett med kortfilmen «The Danish Poet» (Den danske poeten).

LES MER HER: Ingen norsk Oscar-pris

«Kompani Orheim» har tidligere vunnet flere priser. Under årets Amanda-utdeling vant filmen for beste mannlige og kvinnelige hovedroller. Men i konkurransen om å bli beste norske kinofilm, ble «Kompani Orheim» slått av ungdoms-filmen «Få meg på for faen».

Nå kjemper «Kompani Orheim» også om Nordisk råds filmpris. I den konkurransen er premien over 340.000 kroner.

De andre filmene som er nominert til Nordisk råds filmpris er danske «En kongelig affære», finske «Kovasikajuttu» (The Punk Syndrome), islandske «Á annan veg» (Either Way) og svenske «Play».

Den nordiske filmprisen deles ut i oktober for niende gang. I fjor var det den svenske regissøren Pernilla August som stakk av med prisen for filmen «Skyggesiden».

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå