Kultur

Krever at Hollywood betaler likt

Kvinner og menn må tjene like mye i Hollywood. Det mener den kjente skuespilleren Julianne Moore.

– Kvinner fortjener lik behandling på alle områder, sier Oscar-vinner Julianne Moore til nyhetsbyrået NTB.

Moore spiller i den nye filmen «Freeheld». Den kommer direkte på DVD 9.mai. Den handler om en forsker som har sykdommen kreft. Forskeren Laurel Hester er lesbisk og har kjæreste. Hester vil at kjæresten skal få pensjonen hennes når hun dør. Dette må hun kjempe for i rettssalen.

Noe av filmen har skjedd i virkeligheten. Det er også laget en dokumentarfilm om saken. Den vant filmprisen Oscar for beste dokumentar i 2008.

– Spillefilmer har et større publikum enn dokumentarer. Jeg er glad for å få lov til å spille i filmen. For det første elsker jeg kjærlighets-historier. For det andre er det et vakkert eksempel på hva det vil si å være menneske. For det tredje er det viktig som bevis på rettigheter, sier hun.

Filmen ble ferdig på et interessant tidspunkt. Da stemte amerikansk høyesterett for likekjønnet ekteskap. Men forskjellsbehandling skjer ofte i Hollywood. Det er mange eksempler på at kvinner får mye lavere lønn enn mennene.

– Du begynner ikke med skuespill for å bli rik. Jeg føler meg heldig som kan overleve som kunstner, sier Moore.

Hun ble kjent på 1990-tallet for blant annet filmene «Short Cuts», «Safe» og «Boogie Nights».

– Jeg synes at vi fortjener likhet på alle felt. Det gjelder uansett hvilken bransje vi jobber i og hvilket kjønn vi tilhører, sier Moore.

Ellen Page spiller også i «Freeheld». I 2014 sa Page at hun er homofil. Selv er Julianne Moore gift med regissøren Bart Freundlich. Hun sier hun har støttet de homofiles kamp for rettigheter så lenge hun kan huske.

– Jeg flyttet til New York i 1983. Det var i starten av aids-epidemien. Mange ble aktivister i løpet av 1980-årene. Det var fordi så mange av vennene deres døde, sier hun.

I fjor vant hun sin første Oscar-pris. Den fikk hun for å spilt i filmen «Still Alice». Der spilte hun spilte professor som ble dement. I den nye filmen spiller hun pasient nok en gang. Hun er takknemlig for å få slike roller.

Moore vant Oscar i fjor etter å ha vært nominert fem ganger.

– Når du hører navnet ditt, tenker du: «Sa de virkelig det? Hørte jeg riktig?» Det er helt sprøtt, sier hun. (©NTB)

Siste utgave

På forsiden nå