Kultur

Lager teater av Cohens sanger

Oslo Nye Teater setter opp en forestilling om artisten Leonard Cohen, men skuespillerne sier ingenting. De synger alt.

I høst kan du oppleve Leonard Cohen på teaterscenen, gjennom seks skuespillere. De møtes på en fest i forestillingen «Leonard Cohen – en teaterkonsert».

Alt blir formidlet gjennom sytten Cohen-sanger. Sangene er gjendiktet av forfatter Håvard Rem.

– Det er et spennende konsept. Det er flere grunner til det. I teatret er det som om folk er stillere enn de er på konsert. Selv med en full sal følger folk med. Så slo det meg hvordan skuespillerne går inn i rollene og gjør sangene til teater, sier Rem til nyhetsbyrået NTB.

Han gir også ut en bok om Leonard Cohen. Det skjer samtidig med teaterpremieren onsdag 16. september.

Slike teaterkonserter har ikke vært vanlige i Norge, men er på vei til å bli det.

– En teaterkonsert gir en ny opplevelse av sanger og tekster du tror du kjenner. Det sier teatersjef Kim Bjarke om forestillingen.

Skuespillerne Espen Beranek Holm og Marian Aas Hansen er to av dem som står på scenen. Rem mener de gjør tekstene tydelige.

– Det gleder ikke bare meg som gjendikter. Også for Leonard Cohen begynte alt med tekstene. Det er det som gjør det meningsfullt å gjendikte. At folk forstår tekstene bedre. De kan være en blanding av alvor og humor. Når skuespillerne synger på norsk, får de frem noe annet i stemme og uttrykk enn på engelsk.

Selv skjønte ikke Håvard Rem noe da han oppdaget Cohen. Da var han 15 år.

– Jeg likte alvoret og sorgen i sangene likevel. Jeg hadde min egen sorg. Jeg mistet faren min, og på 1970-tallet snakket man ikke om slikt. Jeg tror det var viktig at jeg låste meg inne på rommet mitt og hørte på Cohen. Jeg skjøv ikke sorgen unna, men sank ned i den.

Det ble starten på et førti år langt forhold til Cohen og hans verden. Nå har Håvard Rem samlet alt han vet om mannen i en bok. Den er utgitt på forlaget Küenholdt. Boka heter «Leonard Cohen. Liv og karriere». Her deler Rem også sine samtaler med Cohen. Samtalene tok han opp på bånd. Rem startet også med å gjendikte flere av Cohens dikt.

– Først da fikk jeg lov til å gjendikte sangene hans, sier Rem til nyhetsbyrået NTB.

Siste utgave

På forsiden nå