Kultur

Må redde jula – igjen

Det er trøbbel i Ridderdalen igjen. Denne gang på kino.

5. november begynner kinoene å vise «Julekongen – full rustning». Det er filmen som fortsetter etter TV-serien. «Julekongen» var julekalender på kanalen NRK i 2012. Den ble en stor suksess. NRK sender kalenderen også i år.

– Men du skal ikke ha måttet se TV-serien, sier regissør Thale Persen til nyhetsbyrået NTB.

Hun laget også historien for TV. Men dette er hennes første spillefilm.

I filmen har tre år gått. Vetle Qvenild Werring er tilbake i rollen som Kevin. I TV-serien ble han «julekongen» som hjalp folk i eventyr-verdenen Ridderdalen. Men nå er den magiske porten til dalen stengt. Kevin lengter etter å finne en ny åpning til dalen og treffe prinsesse Eiril igjen.

Han får ønsket oppfylt. Men bare fordi Eiril selv kommer til vår verden og havner på sykehus. Ridderdalen er nemlig i fullt kaos. Den onde trollmannen Snerk har tatt makten ved hjelp av en magisk rustning. Han har avlyst jula! Igjen må Kevin og søsteren Mira hjelpe folket i dalen.

Stella Irene Stenman er fortsatt med som Mira. Og Emma Storvik spiller igjen prinsesse Eiril.

Komikeren Bjarte Tjøstheim er også tilbake som pappa Anton. Han har dessuten fått enda en rolle i filmen.

– Det er den største rollen jeg har fått, og så skulle jeg gjøre to! Jeg spurte regissør Thale Person om det var så lurt, sier Tjøstheim.

Det syntes hun tydeligvis. I filmen spiller Tjøstheim snille Anton. Men han spiller også en ekkel politimann som heter Roy. De to er ikke gode venner. Og veldig forskjellige.

– Det var vanskelig. Ikke minst å spille mot seg selv i samme scene. Men også å veksle mellom de to rollenes måte å være på, sier Tjøstheim til NTB.

I scener der Anton og Roy snakker sammen, snakket Tjøstheim i virkeligheten til en annen person.

– Det var en skuespiller fra Tsjekkia som ikke skjønte noe av det jeg sa, sier Tjøstheim.

Han forteller at skuespillerne i «Julekongen» har savnet hverandre etter TV-serien.

– Så å få spille sammen igjen var en fest, rett og slett, sier han til nrk.no.

Manuset til TV-serien og filmen er skrevet av Harald Rosenløw Eeg og og Lars Gudmestad. Eeg skrev også manus til filmen «Bølgen».

«Julekongen - full rustning» er laget med et budsjett på 25,1 millioner kroner. Den har fått ni millioner kroner i filmstøtte fra Norsk Filminstitutt, ifølge NRK.

LES MER HER: En helt ny konge til jul

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå