Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Menn kan ikke spøke like grovt om kvinner

Maren Uthaug vant kvinne-stipend til å lage tegneserie. Hun sier hun kan vitse annerledes enn menn.

Kultur

Hun lager tegneserien «Ting jeg gjorde». Selv om Maren Uthaug er norsk og samisk leses serien hennes mest av dansker. Den trykkes hver dag i den store danske avisen Politken.

Hun spøker med religion, med katter og med menn og kvinner. Og hun tror det er viktig at flere kvinner lager tegneserier.

– Men kan ikke spøke like grovt med kvinner som det jeg kan. Og nordmenn kan ikke spøke like grovt med samer som det jeg kan, sier Uthaug til nyhetsbyrået NTB.

Nå blir det flere vitser. Uthaug vant Rockys jubileumsstipend. Hun får penger av bladet til den svenske tegneserien Rocky, og av tegneserie-selskapet Strand Comics. Pengene skal hun bruke til å lage flere tegneserie-striper.

Bare kvinner kunne være med i konkurransen. Stipendet ble laget for at flere kvinner skulle lage tegneserier.

Det er mange tegneserier i norske aviser. Men bare én av tjue er laget av kvinner. Det forteller Håkon Strand til NTB. Han leder Strand Comics.

– Om flere kvinner lager serier, kan vi få flere gode serier. Og vitser om litt andre ting enn det menn spøker med, sier Strand.

Uthaug håper at flere i Norge vil lese serien hennes nå. Fredrik Skavlan var med i juryen. Han skrøt av «Ting jeg gjorde». Sigrid Hvidsten også. Hun sa at serien viser ting folk opplever i hverdagen sin. Frekke, morsomme og ærlige ting.

Ida Neverdahl og Ida Larmo fikk andre og tredje plass.