Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mørke og mord fra Jo Nesbø

Jo Nesbø skriver om blodige mord i sin siste bok. Men det vanskeligste å skrive om var forholdet mellom en far og en sønn.

Kultur

Mange har ventet på Jo Nesbøs nye krimbok. Nå er «Gjenferd» ute i butikkene. Det er både på papir og som lydbok.

Nesbø har fra før skrevet åtte bøker om etterforskeren Harry Hole. Også denne gangen er det Hole som er hovedperson. Handlingen foregår i Oslo. Men ikke Oslo slik byen egentlig er. Han bruker Oslo som bakgrunn. Men det er eventyr han skriver.

– Jeg skriver helt klart fram en mørkere versjon av byen. Men samtidig er det mange ting man ikke trenger å overdrive. Det er skremmende, sier Jo Nesbø til nyhetsbyrået NTB. Han kom nylig hjem fra Italia. I Norge kan han glede seg over gode anmeldelser av den nye boka. Også i mange andre land er Nesbø populær. Flere av bøkene hans er blant de mest solgte bøkene i USA for tiden.

LES MER HER: Skriver om narkodrap

Forholdet mellom en far og en sønn er viktig i den nye boka. En gutt som en gang kalte Harry Hole for pappa, har store problemer.

– Dette var det såreste for meg å skrive om. I boka har forholdet mellom faren og sønnen hans gått veldig galt. Som far er det såre greier å skrive om, sier forfatteren.

Det er alltid krevende for Nesbø å skrive en bok om Harry Hole.

– Jeg trenger pause etterpå. Det føles som om jeg har vært på en utrolig intens reise med en litt smågal kompis. Etterpå trenger jeg sårt pause. Men det går sjelden lang tid før jeg kjenner at det er på tide med en ny reise.

– Så det er ikke over for Hole enda?

– Det er umulig å si. Fra første bok har det jo sett rimelig mørkt ut for ham. Harry går sakte i stykker foran øynene mine.

Nesbø skriver stadig mørkere bøker. Men han mener ikke at krimbøker trenger å ha stadig mer grusomme mord.

– Nei, slik er det ikke. For meg er det alltid en balanse. Jeg vil jo ikke støte leseren. Min bok «Panserhjerte» var nok mer grotesk enn den siste boka. «Gjenferd» handler mer om drama mellom mennesker.

Romanen tar oss med til dystre steder hvor narkotikaen styrer.

– Narkotika er så mørkt. I krig og naturkatastrofer er det ofte helter som trår til. Motet og det beste i mennesker kommer fram. Narkotika får isteden fram det verste i folk, sier Nesbø. Han synes det er godt med en pause fra alt det mørke i boka.

– Men jeg skriver egentlig om lyset. Jeg har alltid ment det. Det er folk i bøkene mine om skaper lys i alt det mørke. Uten dem hadde jeg ikke orket Harry Holes verden.

Han er litt usikker på hvor ideen til historien i «Gjenferd» kommer fra. Kanskje fra en gammel kompis som begynte med narkotika. Mens han jobbet med boka møtte han også noen skjebner det var vanskelig å glemme.

– Litt av ideen kom også fra et butikkvindu i Hong Kong. Jeg ble stående og se på en dress laget av lin. Den hang i vinduet. Jeg tenkte på denne dressen skulle ut på en reise. Den skulle suge opp noens svette. Den skulle også være helt nær noens hjerteslag og blod. På mange måter er «Gjenferd» en slags «Lindressen forteller»-historie.