Kultur

Mye oppstyr rundt Fifty Shades

Mange klager på den seksuelle volden i filmen «Fifty Shades of Grey».

Filmen «Fifty Shades of Grey» har premiere på norsk kino fredag. Da protesterer kvinnegruppa Ottar, skriver nyhetsbyrået NTB. Det skjer utenfor Stavanger kino og Colosseum kino i Oslo.

– Nei til romantisering av vold mot kvinner! skriver de på plakatene sine.

Ifølge Ottar er ikke filmen et romantisk eventyr. Derimot handler det om en maktsyk og sjalu psykopat som vil ha kontroll over en kvinne, sier de.

– Vi vil at jenter skal ha kontroll og styringen over sine egne liv. De skal ikke ha slave-avtaler som kvinnen i filmen, sier Randi Mobæk til kanalen NRK. Hun leder Ottar i Rogaland.

«Fifty Shades of Grey» handler om den unge studenten Anastasia. Hun blir forelsket i forretningsmannen Christian Grey. Men han liker sex som handler om å styre og pine henne.

– Vi vil ikke at unge gutter skal se filmen og tro at det er slik man går fram for å bli lykkelig. Vi vil heller ikke at unge jenter skal se filmen og tro de kan akseptere slik oppførsel, sier Kristin Thue til avisa Dagbladet. Hun er redaktør i det feministiske bladet Under Arbeid. Hun fikk ideen om å demonstrere mot filmen.

Sam Taylor-Johnson er regissør for filmen. Hun sier at kvinnegruppa Ottar misforstår.

– Hvordan kan de dømme filmen uten å ha sett den? sier hun i programmet «Selskapet» på NRK.

Taylor-Johnsen sier at handlingen i filmen endrer seg.

– Etter hvert snus alt på hodet: Hun får all makten og han blir den sårbare, sier regissøren.

Andre grupper deltar også i fredagens demonstrasjon. Det er gruppene Stopp Pornokulturen, Kvinnefronten, Norsk Kvinnesaksforening, Oslo Rød Ungdom og Krisesenter-sekretariatet.

Også andre kritiserer filmen. Blant andre folk som liker BDSM. Det er sex som handler om kontroll og rollespill. Men filmen gir et feil inntrykk av BDSM, skriver Ivan Mollheim i Dagbladet.

– Forholdet mellom Christian Grey og Anastasia Steele er et eksempel på absolutt alt du IKKE bør gjøre når det gjelder BDSM, skriver Mollheim. Han leder SMil Norge. Det er en forening for folk som liker BDSM.

I BDSM er det viktig med respekt for grenser og å snakke tydelig sammen. Det finnes ikke i filmen, skriver Mollheim.

Men svært mange vil se «Fifty Shades of Grey». 55.000 billetter er allerede solgt. Det er sjelden filmer er så populære. Det kan sammenlignes med filmer som «Ringenes herre», «Harry Potter» og «Mamma Mia», skriver avisa Aftenposten.

LES MER HER: Tjener godt på erotisk trend

LES MER HER: «Fifty Shades» på norsk

Siste utgave

På forsiden nå