Kultur
Bilde 1 av 2

Mye skryt til Star Wars: The Last Jedi

Kritikerne elsker den nye Star Wars-filmen. Men blir fansen overbevist?

Den nye Star Wars-filmen får karakteren 5 av flere anmeldere. Både Dagbladet, VG, Aftenposten, Nettavisen, Dagsavisen og Filmmagasinet skryter av filmen.

– Den sterkeste Star Wars-filmen laget på 37 år, skriver Dagsavisen. Filmserien ble startet av George Lucas i 1977.

«Star Wars: The Last Jedi» er åttende film i historien. Den hadde premiere klokka 10 onsdag formiddag. Da var de ivrigste på plass i kinosalene.

Blant dem er Jean Erik Bjørnskau. Han startet fanklubben Star Wars Norge. Klar Tale snakket med Bjørnskau før premieren. Han gledet seg enormt. Men han blir ikke overbevist bare av gode kritikker.

– Jeg hadde så høye forventninger til forrige film i 2015. Så ble jeg skuffet. Den fikk så mye skryt på forhånd. Men så var det bare en helt ålreit film, mener Bjørnskau.

Bjørnskau har fulgt Star Wars siden han var barn. Han liker også filmene som kom mellom 1999 og 2005. Mange kritikere syntes disse tre filmene var dårlige.

– Men for meg var det en veldig fin tid da disse filmene kom. Jeg møtte mange nye venner. Det sosiale rundt Star Wars har også mye å si. Mange som elsker Star Wars, knytter filmene til opplevelser fra barndommen og ungdommen, forklarer Bjørnskau.

Skaperen George Lucas er blitt 73 år gammel. Han er ferdig med å lage Star Wars-filmer. I 2012 solgte han selskapet sitt Lucasfilm til Disney.

– Da begynte jeg å grine, sier Bjørnskau.

Han var sikker på at det store selskapet Disney ville ødelegge Star Wars. At de ville pøse ut filmer uten å bry seg om kvalitet. Bare være opptatt av å tjene penger.

– Men nå har jeg vent meg til tanken. Og jeg ser at Disney så langt har tatt vare på Star Wars. De har forsøkt å lage så bra filmer som mulig, sier Bjørnskau.

I Lucasfilm jobber egne folk bare med å beskytte historien til Star Wars, forteller han. Jobben deres er å sjekke at alt blir riktig. For eksempel at handlingen passer med tidligere handling. Nye historier og rollefigurer vurderes av gruppa.

– De er en gjeng med fans som jobber med dette. Alt skal godkjennes av dem, sier Bjørnskau.

Han er spent på hva som skjer videre med historien. «Star Wars: The Last Jedi» er den siste filmen til Carrie Fisher. Hun døde etter å ha spilt inn scenene sine som prinsesse Leia.

– Mye tyder på at hun skulle ha en stor rolle i neste film i 2019. Hvordan løser de det? Skal Leia dø utenfor handlingen? Det er en uverdig måte for Leia å dø på, mener Bjørnskau.

Han tror mange også er imot å bruke Fisher gjennom dataeffekter. Eller at en annen skuespiller får rollen som Leia.

– Uansett hvordan de løser det, så blir ikke all fansen fornøyd, sier han.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå