Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nordens største musikkfestival er i gang

Fire dager med over 160 artister og band står på programmet. Det er under Roskilde-festivalen som startet torsdag ettermiddag.

Kultur

Torsdag ettermiddag startet Roskilde-festivalen i Danmark. Det blir fire dager med over 160 artister og band.

Lettskyet, varmt vær, utsolgt festival. Og endelig etter mange år hadde veteranene i Rolling Stones sagt ja til å spille.

Forfestivalen, kalt Countdown, åpnet allerede mandag. Da var det konserter i to mindre telt. Torsdag var den offisielle åpningen av selve festivalplassen. Og ikke minst konsertene på den oransje hovedscenen.

– I flere år har vi drømt om dette øyeblikket. Vi skulle igjen se The Rolling Stones på den oransje scenen, sier programansvarlig Anders Wahrén.

Scenen ble laget spesielt til en av bandets turneer på 1970-tallet. Senere ble teltet solgt til Roskilde-festivalen i Danmark. Her har den blitt utgangspunktet for logoen til festivalen.

Roskilde-festivalen er Nordens største musikkfestival. Det er den virkelige store årlige musikkbegivenheten for danskene. Og for mange andre musikkinteresserte skandinaver og nordeuropeere.

De ivrigste og yngste har vært ved området helt siden forrige uke. Det har de gjort for å sikre seg den beste flekken på campingområdet.

– Alt går riktig fint. Folk hygger seg, sier Morten Therkildsen. Han sier til Danmarks Radio at noen synes teltplasseringen er så viktig at de har vært i området siden forrige onsdag.

Verken festivalcamperne eller arrangørene trenger å bekymre seg for været. Det er meldt verken for varmt eller for kaldt. Men lettskyet og klart vært, rundt 20 grader og tørt gjennom alle dagene.

Åpningsdagen og lørdagen er i år helt utsolgt. Det er også utsolgt for festivalpass som gjelder alle dager. Det eneste som er igjen, er noen dagsbilletter til fredag og søndag.

Det er mange forskjellige artister og band på programmet. I tillegg til store navn som Stevie Wonder, Damon Albarn, Outkast og Arctic Monkeys, er det mange mindre og nye artister.

Det oregår også andre ting på festivalen. Publikum kan oppleve kunst, teater og politikk. Dette sammen med maten er nesten alene grunn nok til å besøke festivalen. Det synes mange publikummere. Det er skikkelig mat som serveres. Enten er den hjemmelaget. Og servert fra bodene til de lokale idrettslagene og andre organisasjoner. Eller mer fancy ting fra København-restauranter som har flyttet ut til festivalen.

Det er i år satt i gang et prosjekt for gjenbruk av uspist mat. Danske Selina Juul og organisasjonen Stop spild af mat har startet prosjektet. De vant Nordisk råds natur- og miljøpris 2013.

– Folk er mer bevisst på å ikke kaste mat. Selv de store matkjedene er oppmerksom på dette. Og for dem dreier det seg også om konkurranse og økonomi. Jeg tror at om 10 til 15 år tenker vi ikke lenger over dette. Det sier Juul til den danske avisa Politiken.

Hun planlegger å få inn 30 tonn mat fra festivalen. Det skal sikre 120.000 måltider for hjemløse og fattige.