Kultur

Norsk musikk tjener mer penger

Strømming og konserter har snudd bransjen.

Norsk musikk tjener mer penger. Det viser en ny rapport.

Musikkbransjen har økt fra 1,7 milliarder kroner til 2,2 milliarder kroner. Tallet gjelder for årene 2011 til 2015.

– For åtte til ti år siden var det bekmørkt i den norske musikkbransjen. Rapporten bekrefter at bransjen er optimistisk, sier Kathrine Synnes Finnskog til avisa Aftenposten. Hun jobber i Music Norge. De jobber med å selge norsk musikk til utlandet. Det er Music Norge som har bestilt rapporten.

Trenden snudde da strømming av musikk ble populært, sier Synnes. Da vokste også strømmetjenesten Spotify.

Strømming er den viktigste årsaken til veksten. Men også konserter og managere tjener inn mer penger. Det skaper 46 prosent mer verdier fra konserter og festivaler. Stadig flere jobber med konserter. Her er økningen 26 prosent.

Konserter er blitt en viktigere kilde for inntekter, sier Finnskog.

– Artistene må ut for å tjene pengene, sier hun til Aftenposten.

Musikkbransjen omsatte for 10 milliarder kroner i 2015, melder kanalen NRK. Slike summer viser at bransjen må tas mer på alvor. Det mener Joakim Haugland. Han jobber med festivalen Bylarm. Der møtes folk som jobber i bransjen.

– Det gjør meg fortvilet er at politikerne fremdeles ser på musikkbransjen som kultur – og ikke som en næring, sier Haugland til NRK.

Han mener at Bylarm burde få mer i støtte fra staten.

– Men penger er ikke alt. Hele musikkbransjen trenger å bli satset på som næring. Her har regjeringen fremdeles lang vei å gå, mener Haugland.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå