Kultur

Oppdaget stort rom i kjent pyramide

Forskere har oppdaget et stort rom midt i verdens meste kjente pyramide. Ingen har vært der på 4.500 år.

Kheopspyramiden er også kjent som Den store pyramiden i Giza. Det er verdens mest kjente pyramide. Den ligger i Giza, like utenfor Kairo i Egypt.

Nå har forskere funnet ut nye ting om den gamle pyramide. Et stort rom er oppdaget. Det er på størrelse med et passasjerfly, opplyste forskerne torsdag.

Dette er dermed det fjerde rommet som er oppdaget. Rommet har sannsynligvis vært ukjent og urørt i 4.500 år. Fra før er konge-kammeret og dronning-kammeret oppdaget. I tillegg til et rom som kalles det store galleriet.

– Det er stort, sier Mehdi Tayoubi. Han deltar i prosjektet ScanPyramids og var med på å gjøre oppdagelsen.

Pyramiden er siden oktober 2015 blitt gjennomlyst med avansert teknologi. Funnene er gjort kjent i en artikkel i tidsskriftet Nature.

Kheopspyramiden er den største av de tre store pyramidene i Giza. Den er 139 meter høy. Pyramiden ble bygget mellom år 2509 og år 2483 før vår tidsregning, skriver Nature.

– Det har vært mange teorier om at det var hemmelige rom i pyramiden. Men ingen forutså noe så stort, sier Tayoubi.

Forskerne har ikke vært inne i hulrommet. De vet derfor ikke hva det kan inneholde. Men de forventer ikke å finne noen gjemte skatter.

– Det er ingen sjanse for å finne et gjemt gravkammer, sier Aidan Dodson. Han forsker på egyptisk historie ved University i Bristol i Storbritannia.

Eksperter håper likevel å finne noe som kan fortelle om hvordan pyramiden ble bygget.

Siste utgave

På forsiden nå