Kultur

Reiser rundt med prompe-teater

«Doktor Proktors prompepulver» står på programmet til Riksteatet i høst.

Det prompes på scenen i Riksteatret. Det prompes så det suser, og ungene hyler av fryd.

Riksteatret viser fram hvilke stykker de spiller i høst. Et av dem er «Doktor Proktors prompepulver». Det er et teaterstykke laget etter de kjente barnebøkene til forfatteren Jo Nesbø. Bøkene er gitt ut i 39 land.

– Dette blir barneteater som ingen har sett maken til, sier teatersjef Ellen Horn.

På scenen tuller rare figurer. Det er dans og musikk.

Den gale professor Proktor spilles av Ivar Nergaard. Han har jobbet med figuren doktor Proktor i mange år. Nergaard har nemlig også lest inn alle de fire bøkene på lydbok.

– Jeg er blitt veldig glad i doktor Proktor, sier Nergaard.

Det var også han som fikk ideen om å lage teater av bøkene. Han fikk ideen sammen med Ane Skumsvoll. Hun er en av dem som har skrevet manus til stykket.

– Jeg ringte Jo Nesbø. Han sa ganske fort sa ja. Så kontaktet vi Riksteatret og fikk til et møte. De sa ja etter et kvarter, sier Nergaard til NTB.

LES MER HER: Lager amerikansk TV-serie

Riksteatret har mer på programmet i høst. For de voksne kommer stykket «Mens vi venter på Godot». Det er skrevet av den kjente teater-forfatteren Samuel Beckett.

Skuespiller Bjørn Sundquist er regissør for sitt første stykke.

– Jeg så «Mens vi venter på Godot» for første gang tidlig på 1970-tallet. Det gjorde et sterkt inntrykk. Jeg leste alt av Beckett, sier Sundquist til NTB.

Stykket handler om to landstrykere i et øde landskap. De venter på noen. En person som de ikke engang vet om finnes. Denne personen skal hjelpe dem med problemene deres.

Landstrykerne spilles av to brødre, Jan og Stein Grønli. De er gode venner av Sundquist og ønsket seg ham som regissør. Samtidig fikk de oppfylt en gammel drøm. Brødrene har drømt om å spille i «Mens vi venter på Godot» i 30 år.

– Dette er verdens beste teaterstykke. Det er fantastiske roller, sier Jan Grønli.

  • «Doktor Proktors prompepulver» hadde premiere i Oslo torsdag 19. september. 26. september er det turné-premiere i Molde. Det er byen Jo Nesbø er fra. Se hele turnéplanen her.
  • «Mens vi venter på Godot» har premiere i Oslo 3. oktober. 10. oktober er det turné-premiere i Aksdal. Se turnéplanen her.
    Stykket settes opp i samarbeid med Det Norske Teatret i Oslo. Derfor spilles det også der fra 9. januar neste år.

Siste utgave

På forsiden nå