Kultur

Rød leppestift er fint på fest

Desember er måneden for å gå på fest. Mange tenker mye på hvordan de skal pynte seg. Også i ansiktet.

Sminke-trender skifter like ofte som moten. Motebladene viser at kjoler med paljetter og blanke stoffer er populære. Og at mange jenter kommer til å gå med århundrets høyeste pensko. Men helt perfekt blir det bare med riktig sminke.

Dyre Karterud jobber i TV 2. Jobben hans er å sminke dem som skal på TV. Han er spesialist på festsminke. Karterud sminker jentene som deltar på TV 2s prisutdelinger og programmet «Skal vi danse».
– Har du på deg klær som glitrer, er det fint om sminken glitrer litt også, sier han.
Glitter er penest på hud som er fast og glatt. Er du tenåring kan du også bruke fargerik sminke, sier sminke-eksperten.

Når kvinner blir eldre bør de bruke sminke som ikke synes så godt. Øyenskyggen bør være matt. Men det går fremdeles an å stråle på fest.
– Det er veldig fint å fremheve kinnbein og huden under øyenbrynet med «highlights». Det gjør du ved å bruke lys sminke med skimmer, tipser Karterud. For å få farge som ser naturlig ut i kinnene, kan du bruke rouge. Fargen bør være fersken eller rosa. Rougen skal legges der kinnet blir rundt når du smiler, sier Karterud.  

Det dummeste du kan gjøre er å forsøke å sminke huden brun. Det ser ikke bra ut, mener Karterud. De fleste er bleke når det er høst og vinter. Men vinterblek hud kan også være vakker.
– Bruk pudder med skimmer på synlig hud på kroppen. Det får huden til å skimre litt, og den ser jevnere ut, sier Karterud. Bruk en stor kost og løspudder. Det finnes eget pudder for kroppen.

Fargen på leppene preger sminkemoten mest. I år skal leppene være knallrøde. Det finnes røde leppestifter i kalde og varme nyanser. Hvilken rødfarge som passer best til deg, avhenger av fargen du har på hud og hår. Bruker du en rød leppestift er det en god regel å bruke lite øyenskygge, mener Karterud.

Hårmoten følger også med. Lenge har det vært slik at håret skal henge løst.
– Nå går trenden mot at håret skal settes opp. Det skal se litt tilfeldig ut. Men det er det selvfølgelig ikke, sier Karterud.

Er du klar for å prøve noe helt nytt? Da bør du forsøke løse vipper. De trenger ikke være veldig lange for å gi deg et vakkert blikk.
– Bruk den typen som du bruker eget lim for å få på. Selvklebende vipper kan løsne i løpet av kvelden. Det ser ikke bra ut, sier Karterud.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå