Kultur

Skummel virkelighet på film

17. oktober åpner Bergen internasjonale filmfestival (BIFF). Der kan du blant annet se en eksorsist drive onde demoner ut av folk.

I en del grøsser-filmer kan du se folk som har djevelen eller onde demoner i seg. Noen gjør ritualer for å prøve å drive demonene ut av dem. Men dette er ikke noe som bare skjer på film. I mange land er det ganske vanlig at folk mener de har demoner i seg. De sier ofte at overnaturlige ting skjer med dem. De kan plutselig sveve i lufta eller snakke et fremmed språk. Den katolske kirke har egne ritualer som skal drive ut demoner. De som gjør dette, kalles eksorsister. Også den katolske kirken i Norge har slike ritualer. Men i Norge brukes de ganske sjelden.

Fredrik Horn Akselsen er regissør for filmen «Eksorsisten i det 21. århundre». Han og produsent Christian Falch fikk ideen da de fikk vite at eksorsisme skjer i Norge. De trodde slikt bare skjedde i middelalderen, eller i skrekkfilmer.

– Vi tenkte å lage en film om dette fra Norge. Men vi fant ingen norsk eksorsist som ville være med i filmen. Så fikk vi høre om den spanske eksorsisten José Antonio Fortea. Han er enormt populær blant annet i Latin-Amerika. I land som Paraguay og Colombia fyller han store stadioner med folk, sier Akselsen.

På slike store arrangementer ber Fortea spesielle bønner. Det skal befri folk fra demonene. De som mener de er besatt, blir ofte hentet fram og ligger foran scenen.

– Mange brøler og vrir seg. Det er voldsomt. De dro også barn foran scenen og holdt dem fast. Det var det vanskeligste å se på. For meg er det å gå over en grense. Voksne må jo få gjøre hva de vil. Hvis de tror sterkt på at de blir bedre av dette, kan det hende de gjør det også. Men barn som blir fortalt at de har demoner i seg, kan nok få problemer senere i livet, mener Akselsen.

Han spurte Fortea om han syntes det var problematisk å drive eksorsisme på barn.

– Han har et helt annet syn på slike ting. Han mener at barna syke, de er faktisk besatt av demoner. Da mener han at han må hjelpe dem på samme måte som voksne, sier regissøren.

Tanken om å drive med eksorsisme kommer fra Bibelen. Der står det at Jesus drev demoner ut av folk.

– Men de fleste moderne kristne tolker dette som et bilde på at Jesus vant over det onde. Eksorsistene mener derimot at dette ikke bare er et bilde på noe. De mener at folk faktisk kan bli besatt av demoner, sier han.

Filmskaperne har fulgt Fortea til flere land og filmet eksorsisme. De har også fulgt Constanza fra Colombia. Hun mener at hun er besatt av demoner. Da hun hørte at Fortea var i Peru, dro hun dit for å få hjelp.

– Vi var med på eksorsisme med henne to ganger. Det tok rundt tre timer hver gang. Hun hylte og skrek. Det var en veldig spesiell opplevelse, forteller han.

Men enda mer spesielt var et intervju de hadde med henne til filmen.

– Vi hadde et langt intervju på et hotellrom, hvor hun snakket helt vanlig. Plutselig slo hun seg på magen og begynte å brøle. Det var helt utventet. Hun ble en helt annen person. Jeg er ikke religiøs, og tror ikke på dette selv. Men jeg lurte virkelig på hva det kunne være, sier han.

Under en eksorsisme er det spesielle bønner og ting eksorsisten gjør, som skal drive demonene ut.

– Det var lagt opp slik at Constanza reagerte sterkere jo lenger ut i ritualet de kom. Det var ganske voldsomt. Men det var ikke overraskende. Det fulgte samme mønster hver gang, forklarer han.

Han har snakket med Costanza i ettertid. Hun har fortalt at hun har blitt bedre, men fortsatt er hun ikke helt frisk.

Akselsen forteller at det stort sett er unge kvinner som mener de er besatt av demoner. Han tror det handler om at kvinner ofte er undertrykt i landene der eksorsisme er populært.

– Det er nok en del kvinner som er frustrerte. De trenger å få ut litt sinne. De har kanskje fått noen problemer, og så har folk begynt å fortelle dem at de er besatt. Til slutt blir de overbevist selv. De mener løsningen på problemene er å få demonene drevet ut, tror regissøren.

Filmen er én av over 150 filmer du kan se under Bergen internasjonale filmfestival. Det er fra 17. til 24. oktober. Festivalen satser spesielt på dokumentar-film. Men de viser også mange spillefilmer.

En kortere versjon av filmen skal også vises på kanalen NRK før jul. De har ikke bestemt hvilken dato den vil bli sendt.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå