Kultur

Synger om samenes jul

Elin Kåven har laget en annerledes julesang. Den handler om det uhyggelige vesenet stallú.

Musiker Elin Kåven er tilbake i Norge. I sommer har hun spilt over hele verden. Nå gir hun ut en annerledes, samisk julelåt. Den handler om det uhyggelige vesenet stálloen.

– Han er som en omvendt julenisse, som du ikke vil ha besøk av. Ikke er det presanger i sekken hans heller. Den bruker han til å stjele barn med, ler Kåven.

De siste to-tre årene har hun tenkt mye på hvordan julen har forandret seg. Før syntes hun den var koselig og gledelig. Nå er julen blitt materialistisk og stressende. Sånt blir det musikk av.

– Jeg la merke til at det ikke var så mange samiske julesanger. Jeg visste lite om den samiske jule-tradisjonen. Hvordan den ble feiret før i tiden, før de norske tradisjonene tok over, sier Kåven.

Kåven snakket med folk, og fant ut at man feiret vintersolverv. Stálloen var en del av det. Han kunne komme på besøk og spise barna, sier Kåven.

Stálloen fantes ikke på ordentlig. Men foreldre fortalte historier om ham. Det gjorde de for å oppdra barna.

Barna måtte rydde, være stille og ikke bråke. Ellers kunne stálloen stoppe opp på tunet. Hvis det var rotete ute, kunne kan komme inn i lavvoen eller huset.

Sangen om stálloen heter «Stálu Fápmu». Det betyr «stálloens kraft». Låta blir gitt ut på fredag. Det er en melankolsk julelåt med mye elektronika.

Det tredje albumet til Kåven skal selges i Norge fra februar. Det er allerede gitt ut i Tyskland. Det er et viktig marked for Kåven. Sammen med Japan og Russland.

– I andre land er de ofte svært interessert i samisk musikk og kultur. De er fascinert av levemåten og det nære forholdet til naturen. Samisk kultur er så mye. Siden jeg ikke kommer fra en familie som driver med rein-drift, har jeg spesialisert meg litt på mytologien. Jeg er veldig interessert i samisk mytologi, sier Kåven.

Kåven bestemte seg for å bli musiker i 2005. I år feirer hun altså tiårsjubileum. Hun er også danser. Men de siste årene har hun satses mest på musikk.

– Jeg blir inspirert når jeg er ute i naturen. Jeg har søkt mer tilbake til den de siste årene, sier hun.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå