Kultur

Ti skeive dager i Oslo

Oslo gjør seg klare for ti dager med farger og fest. Politiker Shoaib Sultan håper mange muslimer deltar.

Norges største skeive festival er i gang. Fram til 26. juni blir det flere hundre arrangementer i Oslo. Flere tusen homofile deltar.

Regnbueflagg vaier i vinden. De henger både fra kirker og butikker. Flagget brukes ofte som symbol for rettighetene til homofile.

Oslo Pride skal være en plass der lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og intersex (LHBTI) kan møtes. Festivalen feirer frihet og kjærlighet. Men skal også bidra til arbeid mot hets og diskriminering. Det skriver arrangørene på sin nettside.

Mange gleder seg til den store paraden 25. juni. Deltakerne går fra Grønlandsleiret til Spikersuppa. I fjor deltok omtrent 25.000 personer.

Paraden skjer to uker etter at 49 mennesker ble drept i Orlando i USA. De ble skutt på en nattklubb for homofile. Politiet vet ikke hvorfor Omar Mateen angrep nattklubben. Men det har fått mange til å snakke om hat og vold mot homofile.

Angrepet har også gjort at det blir flere politifolk i gatene under Oslo Pride.

– Vi vil være endra mer synlige, sier Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt til nrk.no.

Shoaib Sultan håper å se mange muslimer i paraden. Sultan er muslim og politiker i Miljøpartiet De Grønne (MDG).

– Jeg tenker det er viktig å vise at vi er mot homofobi. Vi kan prøve å vise dette ved å delta på Oslo Pride-paraden. Det er viktig å respektere at mennesker tar sine egne valg, sier Sultan til Nettavisen.

Mange muslimer ser på homoseksualitet som synd. Sultan håper likevel flere vil delta i paraden 25. juni.

– Jeg skal ikke stå og telle hvor mange muslimer jeg ser. Det kommer kanskje ikke så veldig mange, men det er greit. Starten på alt begynner i det små, så får det bygge seg opp etter hvert, sier han.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå