Kultur

Tilbake til rocken

På sitt nye album måtte Jonas Fjeld skifte gitar. Først da kom sangene.

Etter å ha spilt bluegrass-musikk på vanlig gitar i to år, klarte ikke Jonas Fjeld å skrive nye sanger. Men så gikk han tilbake til å spille rock på elektrisk gitar. Da løsnet det, og sangene kom.

– Jeg spilte elektrisk gitar de første 20 årene. Siden har de stått og støvet ned, sier Fjeld. Han er en ivrig samler av gitarer. Han fyller rom etter rom med gitarer, både i huset sitt og hytter.

– Jeg liker de gamle best. Lyden av gamle gitarer gjør noe med meg. Nye gitarer låter så likt, sier han til nyhetsbyrået NTB.

Han la vekk de elektriske gitarene på slutten av 80-tallet. Årsaken var at han var utslitt og følte seg syk.

– Det var som å møte en murvegg, og det var litt uventet. Jeg la ned Jonas Fjeld Band og reiste til Nashville i USA. Der begynte jeg å spille vanlig gitar istedenfor elektrisk, forteller han til nyhetsbyrået NTB.

Siden har han spilt vanlig gitar. De siste årene har han spilt bluegrass-musikk. Men nå vender han tilbake til rocken. Og han har fått med seg en gammel venn på sin nye plate «Hjemmeseier».

– Bent Bredesen spilte med meg i Jonas Fjeld Band. Vi har vært gjennom de fleste oppturer og nedturer sammen, sier han.

De er blitt litt eldre, men det er publikummet også.

– Jeg har mye eldre ungdom i publikummet mitt. Det er et fint publikum. Og de er de siste som kjøper CD-er, sier han.

Jonas Fjeld har invitert til hjemmebesøk, i det gule huset på Konnerud ved Drammen. Der han har bodd i mange år nå. Det er ved bordet på det store kjøkkenet at musikken blir til. Og det er her han øver, sammen med sju musikere. For snart skal de ut på norgesturné.

– Alt nytt som skal øves inn, øves inn her. Det er god mat og kalde pilsner. Maybritt lager gjerne suppe til oss, sier Jonas Fjeld om kona. Det er mye musikk i huset. Til og med hunden er glad i musikk, hevder Fjeld.

Men det er én som manglet da platen skulle spilles inn.

– Hilde Heltberg skulle vært med og sunget da vi spilte inn platen i mars, sier Jonas Fjeld stille. Heltberg døde nylig av kreft.

Han og Heltberg var kolleger og kompiser i 29 år. De spilte inn sangen «Når vi deler alt» sammen i 1982. Siden har de samarbeidet mye.

Nå er det blitt stille. Men stemmen hennes er likevel å høre på et av platens spor. Den siste, vemodige låten, som heter «Støvets år». Det er på refrenget hun korer. Hun synger ord som «en stille sang mot reisens slutt, noen enkle ord før vi blir brutt». Sangen ble spilt inn før hun ble syk.

– Det ble siste gangen. Jeg holdt romjuls-konsert i Drammen. Bak scenen spilte jeg inn koret til sangen sammen med Hilde, Rita Eriksen og Claudia Scott.

Fjeld er 59 år gammel, og gjør seg sine tanker nå.

– Nå som Hilde døde så ung, kjenner jeg at det har en slutt, ja.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå