Kultur

Troll med magisk fele

Mange barn liker musikken til Alexander Rybak. Men han gruer seg til å se om de også liker barnebøkene hans om troll.

Artist Alexander Rybak vet at barn liker sangene hans. Derfor gruer han seg til hans første bøker for barn kommer ut.

– Det er sikkert fordi jeg ikke prøvde, sier han om årsaken til at barna likte musikken hans. Med boka «Trolle og den magiske fela» gjør han noe helt annet:

– For første gang satser jeg bevisst på barn, sier han til nyhetsbyrået NTB.

Men det er også plass til musikk i «Trolle»-universet: Billedboken som Cappelen Damm utgir i disse tider inneholder tre CD-er med sanger og fortellinger.

NTB møter Rybak hjemme på Aker Brygge i Oslo. Aller best synes Legoen på bordet: Det svarte tårnet Isengard fra filmene om «Ringenes Herre» og figurer fra Star Wars. De står side om side med lastebiler og motorsykler. Alt i plast. Og det har en forklaring litt utover det at Alexander Rybak også ser ut til å ha tatt vare på barnet i seg.

– Det minner meg på at alt kommer fra de små ting. Alle byggverk starter et sted, sier han. Han er litt hes i stemmen. Musikeren byr på C-vitaminer og entusiasme for endelig å ha «Trolle» klar til å møte barna.

– Jeg har holdt på med dette i tre år. Jeg ville at barn fikk et tilbud hvor de kunne utvikle sin musikalske sans, ikke bare sitte med iPaden. Jeg vil gjerne løfte dem. I starten går jeg dypere inn i det triste. Jeg tror og håper at barn vil synes det er spennende. Samtidig skal det bli humor og underholdning, sier han.

I boka er det karakterer som Hulderkongen, ordføreren, Alva og ikke minst Trolle. Trolle er en trollunge som bli ertet. Men så finner han en magisk fele. Trolle spilles naturligvis av Rybak selv på lydboka. Vennen Dennis Storhøi er den som forteller historien på lydboka.

– Dennis hjalp meg til å finne trygghet på scenen. Første gang ga det meg en Hedda-pris for beste nykommer, sier Alexander Rybak. Han snakker om stykket «Spelemann på taket» hvor han spilte. Det gikk på Oslo Nye Teater i 2007. Siden har de to jobbet sammen flere ganger.

Rybak lar oss høre Storhøis stemme. Der forteller han om det første møtet mellom Trolle og den snille Alva. «Hun sa vi var venner», tenker Trolle før han danser og nynner hele veien hjem. Der lager han en sang til Alva.

– En ting er å lage sangene. Men å lage filmmusikken, lydene, som setter stemningen? Det var nytt for meg, sier Alexander Rybak. Han har fått idéer til eventyret fra sin egen barndom. Den var preget av Disney så vel som av russiske eventyr på LP-plater. Så la han til det norske: Troll og naturen.

– Det må være både mørke og glede, spenning og mystikk. En god historie må også ha noe vondt og sårt. Jeg vet hvordan det er å være utenfor, sier han.

– Og en lykkelig slutt?

– Ja, og egentlig med to moraler: Både at vennskap er viktigere enn selv den sterkeste magi, og at man ikke skal ha fordommer mot det ukjente.

Naturligvis måtte det også en fele med.

– Den har sin egen vilje, akkurat som ringen har i «Ringenes Herre».

Nå kommer «Trolle og den magiske fela» ut på torsdag. Så blir det miniforestillinger i Oslo og i Fredrikstad. Om det blir flere bøker?

– Da må jeg få en ny idé til historie først, sier artisten. Han lærte seg noe etter at han vant sangkonkurransen Melodi Grand Prix i 2009.

– For å jobbe med barn må jeg enten være veldig sikker på meg selv. Det var jeg var første året etter at jeg vant. Eller så må jeg forberede seg mye, slik jeg lærte.

«Trolle»-turné:

* 17. september – Barnebokfestivalen, Oslo (Alexander Rybak synger og spiller. Dennis Storhøi leser, og dansere opptrer)

* 17. oktober – Litteraturhuset, Oslo (Rybak og Storhøi)

* 7. november – Cappelen Damm, Oslo (Rybak og Storhøi)

* 26. oktober – Litteraturhuset Fredrikstad (Rybak og Storhøi)

Siste utgave

På forsiden nå